Ericsson Nikola Tesla širi razvojno-istaživačke aktivnosti na Osijek

U osječkom centru već radi 20 zaposlenih, a s vremenom bi se moglo zaposliti oko tri stotine novih inženjera, najavljeno je prilikom predstavljanja 5G tehnologije u kompaniji Ericsson Nikola Tesla

187
5G
Sustav za petu generaciju mobilnih mreža (5G) u Ericsson Nikoli Tesli predstavljen je samo mjesec dana nakon Svjetskog kongresa mobilnih tehnologija u Barceloni na kojem je potvrđena spremnost 5G za korištenje

Kompanija Ericsson Nikola Tesla dobila je nove odgovornosti u području razvoja pete generacije mobilnih komunikacija (5G) pa će svoje razvojno-istraživačke aktivnosti iz Zagreba i Splita proširiti i na Osijek. Riječ je o investiciji koja će otvoriti prostor za zapošljavanje većeg broja stručnjaka.

Proširenje razvojno-istraživačkih aktivnosti na Osijek bit će najbolji pokretač tehnološkog, gospodarskog i društvenog razvoja Slavonije. U osječkom centru već radi 20 zaposlenih, a s vremenom bi se moglo zaposliti oko tri stotine novih inženjera.

U kompanijskom razvojno-istraživačkom centru, koji je s 1300 zaposlenih najveći takav centar u Hrvatskoj, već se kreiraju napredna tehnološka rješenja za potrebe kupaca iz cijeloga svijeta. Nove aktivnosti dodatno će ojačati poziciju kompanije Ericsson Nikola Tesla kao hrvatskog i regionalnog ICT lidera na karti globalne konkurentnosti.

Jačanje aktivnosti kompanije u Osijeku najavljeno je u sklopu predstavljanja 5G tehnologije u Hrvatskoj pod nazivom “Usmjereni na budućnost” na kojem se okupio vrh državne izvršne vlasti na čelu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem. Uz potpredsjednicu Vlade Martinu Dalić, ministra financija Zdravka Marića, ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac te ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak skupu su prisustvovali i brojni drugi predstavnici političkog života, diplomatskog kora, akademske zajednice iz Zagreba, Splita i Osijeka te kompanijski kupci i partneri.

>>Gordana Kovačević: I 2018. bit će godina značajnih investicija

Sustav za petu generaciju mobilnih mreža u Ericsson Nikoli Tesli predstavljen je samo mjesec dana nakon Svjetskog kongresa mobilnih tehnologija u Barceloni na kojem je potvrđena spremnost 5G za korištenje. Tehnologija 5G radi u mikrovalnom području čija se šira uporaba u Europi očekuje iza 2020. godine. Prema prognozama stručnjaka ona će iz temelja promijeniti mnoge industrijske procese, komunikacijske mogućnosti krajnjih korisnika i društvo u cjelini.

Stabilna brzina prijenosa podataka od preko 20 Gbps

Konfiguracija koja sadrži radijsku postaju i dva terminala omogućuje zorni prikaz povećanja kapaciteta sustava opremljenog višekorisničkom tehnologijom s više prijemnih i odašiljačkih antena (MIMO) pa je demonstrirana stabilna brzina prijenosa podataka od preko 20 Gbps istodobno s prijenosom video sadržaja vrlo visoke razlučivosti (4K). To u praksi znači da će većem broju korisnika, čak i u ruralnim sredinama ili npr. na otocima, istovremeno biti osigurani mobilni komunikacijski kapaciteti kakve danas pruža samo optička infrastruktura u urbanim sredinama.

Bitna karakteristika 5G tehnologije je i nisko kašnjenje u mreži, što omogućuje nove primjene bežičnih tehnologija. Posebno je to važno u domeni interneta vještina (Internet of skills) pri upotrebi na daljinu te za smještaj aplikacija koje rade u realnom vremenu u oblaku. Budući da je Ericsson jedan od globalnih predvodnika u 5G tehnologiji i standardizaciji, prikazan je demo sustav hardverski izveden korištenjem komponenti koje su već na globalnom tržištu, a programski je nadograđen odgovarajućim softverom, što bi trebalo omogućiti lakše i brže uvođenje 5G mreža u komercijalnu upotrebu.

S obzirom na to da tehnologija 5G donosi nove prilike za sve te otvara mogućnosti suradnje u svim dijelovima poslovnog, javnog i civilnog društva, Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, je istaknula kako je veoma zadovoljna što je sustav prvi put uživo demonstriran u Hrvatskoj. Naglasila je da oko brzog uvođenja 5G i digitalnih transformacija treba postojati nacionalni konsenzus. Predložila je da 5G bude uvršten među strateške projekte na razini zemlje te u tom smislu očekuje stvaranje povoljnog investicijskog okruženja za razvoj gigabitnih mreža budućnosti.

Revitalizacija slavonskog gospodarstva

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pohvalio je aktivnosti Ericssona Nikole Tesle, istaknuvši kako se uklapaju u težnje Vlade usmjerene na gospodarski rast, nova radna mjesta, jačanje konkurentnosti i kompetitivnosti hrvatskih tvrtki kao ključa za zaustavljanje trenda iseljavanja mladih i za poticaj demografskoj obnovi i revitalizaciji zemlje. Otvaranje kompanijske lokacije u Osijeku korak je u smjeru revitalizacije gospodarstva Slavonije, što je cilj i velikog Vladinog projekta Slavonija, Baranja i Srijem, u privatnoj investiciji koja spaja potencijal osječkog Sveučilišta s kompanijom liderom u području informacijsko-komunikacijskih tehnologija. To je još jedan korak prema poticajnom okruženju izvrsnosti i konkurentnosti, kao i dodatni zamah strateškom projektu Slavonija u čijem temelju je i otvaranje radnih mjesta u industrijama budućnosti.

Vezano uz tehnologiju, premijer Plenković pozdravio je nove mogućnosti koje 5G donosi te istaknuo da je rad na povezanim uređajima vrlo važan te nosi neslućene mogućnosti za industriju i gospodarstvo. Predsjednik Vlade naglasio je da se država i sustav u cjelini moraju brzo prilagođavati globalnim promjenama u okviru četvrte industrijske revolucije.