Za kompaniju Ericsson Nikola Tesla 2017. bila je zanimljiva, dinamična i izazovna, ali uspjeli smo ostvariti stabilno poslovanje kompanije, rekla je predsjednica kompanije Gordana Kovačević za portal točkanai.hr.

„Operativna dobit je manja nego prethodne godine, ali 2017. bila je godina velikih investicija. Svaki put kada dolazi do prelaska iz jedne tehnologije u drugu morate se pripremiti dvije-tri godine unaprijed. Riječ je petoj generaciji mobilnih komunikacijskih sustava i otvaranju novih radnih mjesta. S druge strane, mi smo veliki izvoznik. Prihodi od izvoza u 2017. čine oko 70 prihoda kompanije tako da nam ni kretanje tečaja tijekom 2017. nije išlo u prilog. Izvozimo u Zajednicu neovisnih država gdje se naplaćuje u dolarima, poslovi u susjednim zemljama i s matičnom kompanijom naplaćuju se u eurima, tako da su tečajne razlike znatno utjecale na profit i prihode kompanije.

Osim toga, obavili smo određene rezervacije vezane uz jedan digitalno-transformacijski projekt u Zajednici nezavisnih država. Došlo je do pomaka u realizaciji od strane kupca i potrebe da osigura dodatna financijska sredstva. Očekujemo da ćemo u narednom razdoblju kvalitetno i na vrijeme završiti taj projekt.“

>>Ericsson Nikola Tesla u 2017: Tečaj i prilagodbe srezali dobit

Odluka o dividendi krajem ožujka ili početkom travnja

Predsjednica ETK najavila je da će odluka o dividendi biti donesena krajem ožujka ili početkom travnja.

“Pozitivno je da je Vlada donijela odluku da se ponovno krene s poreznim rasterećenjima za razvoj i istraživanje. Međutim, proces traje. Odluku treba potvrditi Sabor, treba uskladiti zakonsku regulativu… Kako će to utjecati na naše rezultate, ovisi o brzini odlučivanja. Ako odluka bude donesena do drugog kvartala ove godine, utjecaj će biti mali jer treba prijaviti projekte, zatim se projekti trebaju odobriti.. Vladu možemo samo zamoliti da što prije donese zakonsku regulativu o poticajima za istraživanje i razvoj.“

Ericsson Nikola Tesla je poželjan poslodavac

“Mi smo i dalje poželjan poslodavac. Mladi ljudi koji završavaju STEM fakultete žele raditi u Ericsson Nkoli Tesli. Ima odlazaka koji su vezani uz nemogućnost drugog partnera da nađe posao u Hrvatskoj. Tražimo različite modele, organiziramo ljetne kampove, surađujemo sa sveučilištima i fakultetima, pozivamo mlade ljude da dođu u Kompaniju i rade s nama i prije završetka fakulteta… Mislim da je ovaj naš model kompanije izuzetno dobar za mlade ljude: žive u Hrvatskoj, rade u motivirajućoj organizacijskoj kulturi, mogu puno naučiti, raditi na zanimljivim projektima diljem svijeta, od Japana, Amerike do Švedske i mnogim drugima.”

Pogledajte cijeli videointervju s Gordanom Kovačević u kojem je predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla govorila o poslovanju kompanija u prošloj godini, poreznim rastrećenjima za istraživanja i razvoj, zapošljavanju i o tome kako se kompanija suočava s manjkom kvalitetne radne snage na tržištu, o tome kako će peta generacija mobilnih mreža utjecati na poslovanje kompanije, o rješenjima za pametne gradove te očekivanjima u 2018. godini.

>>Intervju Marko Jelić, gradonačelnik Knina: Želimo privući u Knin bar 5% posjetitelja NP Krka