Ericsson i Swisscom pokrenuli prvu veliku komercijalnu 5G mrežu u Europi

Komercijalna 5G mreža i povezane 5G usluge sada su dostupne u 54 grada i zajednice u Švicarskoj, uključujući najgušće naseljena područja: Zürich, Bern, Ženeva, Basel, Lausanne i Luzern

76
Ericsson i Swisscom

Ericsson i Swisscom, najveći pružatelj telekomunikacijskih usluga u Švicarskoj, pokrenuli su prvu veliku komercijalnu 5G mrežu u Europi kako bi podržali pametne mobilne telefone koji su dostupni na tržištu.

Dugogodišnji strateški partneri pustili su mrežu u promet u prvoj minuti srijede, 17. travnja, nakon što je Swisscom dobio komercijalnu 5G licencu. S obzirom da su svi drugi sastavni dijelovi već bili na svojem mjestu, dobivanje licence je značilo da partneri mrežu mogu jednostavno uključiti.

Swisscom je već najavio skorašnje pokretanje 5G mreže te predstavio partnere za pametne mobilne telefone i usmjerivače u ovom ekosustavu na ceremoniji održanoj 10. travnja u Zürichu.

5G usluge u 54 grada i zajednice

Komercijalna 5G mreža i povezane 5G usluge sada su dostupne u 54 grada i zajednice u Švicarskoj, uključujući najgušće naseljena područja: Zürich, Bern, Ženeva, Basel, Lausanne i Luzern.

Swisscomovi pretplatnici s komercijalnim 5G mobilnim telefonima i usmjerivačima u područjima koja su pokrivena odmah će imati koristi od velike brzine, niske latencije i poboljšanih značajki mobilnog širokopojasnog pristupa u područjima infotainmenta, igranja igara, virtualne stvarnosti i sveobuhvatnih medijskih iskustava.

Pokretanje 5G mreže također otvara vrata otkrivanju novih prilika u Internetu stvari (IoT) i industriji 4.0.

“Pokretanjem prve komercijalne 5G mreže u Švicarskoj postavljamo temelje za različite nove primjene i poslovne modele. To neće biti dobro samo za Švicarsku, nego će također inspirirati ljude koji će sada biti dio digitalnog svijeta bez obzira živjeli u gradu, na selu ili u planinama”, rekao je Urs Schaeppi, izvršni direktor Swisscoma.

Arun Bansal, predsjednik i voditelj regije Europa i Latinska Amerika u Ericssonu istaknuo je kako je pokretanje komercijalne 5G mreže “važan događaj za Swisscom i za Europu”.

“Nastavljajući našu blisku vezu sa Swisscomom jačamo 5G ekosustav, smanjujući vrijeme izlaska na tržište za proizvođače čipova i uređaja. Naši uređaji i mreže osiguravaju operabilnost različitim isporučiteljima u području 5G, omogućavajući da više uređaja izađe na tržište kako bi korisnici mogli uživati u 5G uslugama”, rekao je Bansal.

Do kraja godine 90-postotna pokrivenost populacije

Swisscom je već ranije najavio da mu je cilj do kraja ove godine imati aktivnu 5G mrežu u cijeloj Švicarskoj s gotovo 90-postotnom pokrivenošću populacije. To će postići korištenjem Ericssonovog softvera za dijeljenje spektra (eng. Ericsson Spectrum Sharing) koji dinamički dijeli spektar između 4G i 5G operatora, ovisno o zahtjevima prometa. Ovo rješenje će omogućiti brzu nacionalnu pokrivenost 5G mrežom s 5G-spremnim 4G radijskim uređajima.

Ericsson i Swisscom imaju dugo i uspješno partnerstvo u suradnji prema komercijalnim 5G uslugama. U studenom 2017. Swisscom je odabrao Ericsson za strateškog partnera za gigabitnu LTE i 5G mrežu. Od tada su dvije kompanije ostvarile prvi europski 5G Non-Standalone (NSA) podatkovni poziv s kraja na kraj na 3,5 GHz vezan uz opremu više isporučitelja u rujnu 2018. te je Swisscom odabrao brojna Ericssonova rješenja uključujući 5G transportno rješenje s kraja na kraj, Ericsson Expert Analytics i najrecentnije, Ericsson Security Manager.