ENT: Digitalno društvo neutraliziralo manje prihode u operatorskom segmentu

Prihodi od prodaje Ericsson Nikola Tesla Grupe viši su za 1,7 posto u usporedbi s prethodnom godinom, ponajprije zbog porasta prodaje u području usluga za Ericsson te prodaje u segmentu Digitalno društvo na domaćem tržištu

27
Gordana Kovačević [Izvor: Ericsson Nikola Tesla / press]

Ericsson Nikola Tesla Grupa u 2022. uspješno se nosila s brojnim izazovima uzrokovanim nestabilnom geopolitičkom i gospodarskom situacijom te unatoč turbulentnom poslovnom okruženju ostvarila je solidne poslovne rezultate.

“Ericsson Nikola Tesla Grupa u 2022. godini stabilno je poslovala te ostvarila prihode od prodaje veće od 2,24 milijarde kuna, što je 1,7 posto više od rekordne 2021. godine. Udjel izvoza u ukupnim prihodima zadržao se na visokoj razini od 56,7 posto, što potvrđuje vodeću poziciju kompanije na ljestvici hrvatskih izvoznika”, rekla je predsjednica kompanije Gordna Kovačević predstavljajući rezultate poslovanja u 2022. godini.

Udjel izvoza u ukupnim prihodima zadržao se na visokoj razini od 56,7 posto

“U skladu s našim strateškim odrednicama fokusirali smo se na izvrsnost u realizaciji brojnih projekata za kupce na domaćem i izvoznim tržištima. Pronalaženjem novih poslovnih prilika nastojali smo neutralizirati negativan utjecaj sankcija uvedenih Bjelorusiji na naše poslovanje. Bili smo maksimalno usredotočeni na praćenje i ublažavanje utjecaja brojnih rizika, a posebno inflatornih učinaka koji su se manifestirali kroz povećanje cijena materijala i sirovina, značajan rast cijena energenata i povećanje troškova radne snage“, istaknula je predsjednica Ericsson Nikole Tesle.

Domaće tržište: Operatori optimizirali dinamiku ulaganja

Domaće tržište obilježeno je nastavkom ulaganja vodećih operatora – Hrvatskog Telekoma i A1 Hrvatska – u izgradnju optičke i 5G mreže, u čemu ih Ericsson Nikola Tesla kao dugogodišnji pouzdan partner podržava. Međutim, zbog porasta cijene električne energije i inflacije, operatori su optimizirali dinamiku ulaganja u pojedine poslovne segmente, što se odrazilo na prihode kompanije od prodaje.

U segmentu Digitalno društvo sklopljen je veći broj ugovora usmjerenih na daljnju digitalnu transformaciju javnih usluga i servisa

U segmentu Digitalno društvo sklopljen je veći broj ugovora usmjerenih na daljnju digitalnu transformaciju javnih usluga i servisa, čime je Ericsson Nikola Tesla djelomično neutralizirao niže prihode u operatorskom segmentu.

“Intenzivno smo radili na projektima u području e-zdravstva, e-poslovanja, javne sigurnosti, transporta te na inovativnim rješenjima za Industriju 4.0, koji su rezultirali ugovorima o suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave RH, Ministarstvom kulture i medija RH, Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, Državnom geodetskom upravom, Ministarstvom unutarnjih poslova RH, Gradom Splitom…”, istaknula je Kovačević.

Kvalitetna suradnja s operatorima u regiji

Na tržištima susjednih zemalja nastavljena je kvalitetna suradnja s operatorima HT Mostarom, Crnogorskim Telekomom i Ipkom Kosovo. Gordana Kovačević je istaknula ugovor potpisan krajem godine s novim kupcem, Telekomom Kosova, s kojim je započeta suradnja vezanu uz modernizaciju jezgrene i radijske mreže.

“Ovim partnerstvom osnažujemo našu poziciju na tržištu Kosova, na kojem smo prisutni već niz godina, a od 2013. imamo i ured u Prištini, kojeg planiramo širiti”, naglasila je predsjednica ENT-a.

Kroz ugovor s novimmkupcem, Telekomom Kosova,Ericsson Nikola Tesla učvrstio je poziciju na kosovskom tržištu, a u planu je širenje ureda u Prištini

“Kao posljedica uvođenja EU sankcija Bjelorusiji, morali smo raskinuti ugovor za projekt implementacije eZdravstva Republike Bjelorusije te zaustaviti sve nove prodajne aktivnosti na ovom tržištu. Nastavili smo izvršavati ugovorne obveze iz ugovora u operatorskom segmentu koji su potpisani prije sankcija, strogo se pridržavajući odluka o sankcijama koje su uvele institucije EU. U skladu s novonastalom situacijom, u potpunosti smo restrukturirali našu lokalnu kompaniju u Bjelorusiji”, objasnila je Kovačević.

Usluge za Ericsson čine 46 posto prihoda od prodaje

Značajan dio poslovanja odnosi se na usluge za Ericsson kroz aktivnosti razvojno-istraživačkog centra i drugih ekspertnih centara. Taj poslovni segment bilježi kontinuirani rast te čini gotovo 46 posto prihoda od prodaje.

“Naš Razvojno-istraživački (R&D) centar, angažmanom na proizvodima i projektima koji osiguravaju Ericssonovo tehnološko vodstvo, pozicionirao se kao jedan od najbolje ocijenjenih centara unutar globalne korporacije. Istaknuli bismo doprinos naših stručnjaka na razvoju novih funkcionalnosti u području 5G, kao i preuzimanje novih odgovornosti u području Cloud. Naši stručnjaci u drugim ekspertnim centrima za rješenja i usluge također bilježe izvrsne rezultate na brojnim projektima diljem svijeta i značajno doprinose kompanijskim rezultatima”, rekla je Gordana Kovačević.

Operativana dobit pala gotovo za trećinu

“Kada govorimo o ključnim financijskim pokazateljima, prihodi od prodaje viši su 1,7 posto u usporedbi s prethodnom godinom, ponajprije zbog porasta prodaje u području usluga za Ericsson te prodaje u segmentu Digitalno društvo na domaćem tržištu. Bruto marža bilježi smanjenje na 8,2 posto, kao rezultat sankcija na bjeloruskom tržištu, ali i proizvodnog miksa, porasta troškova rada, porasta cijena usluga te energenata, sirovina i materijala.

Ostvaren je novčani tok od poslovnih aktivnosti od 187 milijuna kuna, što je bolje od plana s obzirom na tržišno okruženje

Operativna dobit niža je 31,1% te iznosi 128,5 milijuna kuna. Ako se isključi jednokratni utjecaj raskida ugovora implementacije eZdravstva u Bjelorusiji, bruto marža iznosi 9,7 posto u usporedbi s 11,5 posto u 2021. godini, dok je operativna dobit manja 15 posto te iznosi 158,4 milijuna. Ostvaren je novčani tok od poslovnih aktivnosti od 187 milijuna kuna, što je bolje od plana s obzirom na tržišno okruženje. Godinu smo zaključili sa solidnom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 34,7 posto. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, krajem godine iznose 557,5 milijuna kuna (44,4% ukupne imovine), dok su krajem 2021. godine iznosili 510,5 milijuna kuna (42,4% ukupne imovine)”, razložila je ostvarene rezultate u prošloj godini predsjednica kompanije.

Ericsson Nikola Tesla najveći je centar za dizajn softvera u Hrvatskoj i šire. Od više od 3500 zaposlenika Ericsson Nikola Tesla Grupe, u sklopu R&D centra te drugih ekspertnih centara, više od 1800 stručnjaka radi na poslovima softverskog dizajna. U 2022. zaposleno je u kompaniji više od 350 stručnjaka koji se uz kvalitetno mentorstvo brzo uključuju u poslovne procese kompanije, naglasila je Kovačević.

U 2023. fokus ostaje na upravljanju rizicima i profitabilnosti

“S obzirom na to da se poslovni izazovi koji su obilježili 2022. godinu, poput visoke inflacije, geopolitičkih sukoba i makroekonomske nestabilnosti, odražavaju i na poslovanje u ovoj godini, ostajemo snažno fokusirani na upravljanje rizicima, profitabilnost i novčani tok te na društveno odgovorno poslovanje”.

U 2023. godini Ericsson Nikla Tesla očekuje daljnji nastavak trenda rasta potreba za ICT rješenjima što kompaniji otvara nove prilike na tržištu

“U 2023. godini očekujemo daljnji nastavak trenda rasta potreba za ICT rješenjima što našoj kompaniji otvara nove prilike na tržištu. Stoga nastavljamo provedbu naše strategije, s naglaskom na ulaganje u istraživanje, razvoj i implementaciju suvremenih ICT rješenja, u razvoj znanja i vještina naših zaposlenika te vlastitu digitalnu transformaciju.

Zapošljavanjem i zadržavanjem talentiranih stručnjaka te investiranjem u ljude bit ćemo u mogućnosti odgovoriti na potrebe tržišta i osigurati dugoročnu održivost poslovanja.
Posvećeni smo i daljnjem jačanju kompanijske kulture temeljene na integritetu, etičnosti i usklađenosti te smo uvjereni da najvišim standardima u području usklađenosti osiguravamo dodatnu konkurentsku prednost i održivost.

Naše dugogodišnje strateško pozicioniranje u ICT tehnologijama, inovativna rješenja, snažno liderstvo te kompetencije zaposlenika, stavljaju nas u izvrsnu poziciju za daljnji rast i uspješnost kompanije te stvaranje dodane vrijednosti za sve naše dionike“, poručila je na kraju svog izlaganja predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla Gordana Kovačević.