Kako iz jedne Gmail adrese napraviti nekoliko inačica

Usluga Gmail u adresi “zanemaruje” inačice u dijelu adrese koji prethodi @gmail.com. Na stranici za podršku Google navodi da u Gmail adresi “točke nisu važne”. Drugim riječima, jednako interpretira adresu ime.prezime@gmail.com i imeprezime@gmail.com

u 10:25 Zadnja izmjena: 02.09.2018 u 20:38
953
gmail adresa

Zahvaljujući načinu na koji Google obrađuje vaše poruke, osnovna gmail adresa može se prilagoditi za različite situacije i još uvijek ćete dobivati sve svoje poruke.

Naime, usluga Gmail u adresi “zanemaruje” neke inačice u dijelu adrese koji prethodi @gmail.com. Na stranici za podršku Google navodi da u Gmail adresi “točke nisu važne”. Drugim riječima, jednako interpretira adresu ime.prezime@gmail.com i imeprezime@gmail.com. U najradikalnijoj verziji možete koristiti adresu i.m.e.p.r.e.z.i.m.e@gmail.com.

Ipak, prvi dio adrese može biti važan ako vam se poruke isporučuju preko korporativnih servera ili preko servera obrazovnih institucija. U tom slučaju točke mogu predstavljati problem, a da biste ga riješili, obratite se administratoru.

Budući da Google posjeduje domenu googlemail.com i koristi ju u nekim zemljama, možete dobiti i poruke upućene na imeprezime@googlemail.com.

Plus adresiranje

Gmail također zanemaruje znakove nakon znaka plus (+) u prvom dijelu adrese. Ako za online kupnju želite upotrijebiti inačicu vaše osnovne adrese ili ako želite vidjeti tko prodaje vašu e-mail adresu drugima, možete upotrijebiti tehniku ​​nazvanu “plus adresiranje” da biste dodali riječ ili nekoliko znakova nakon dijela adrese s imenom, a zatim izradite oznaku (label) i podesite filtriranje u Gmail postavkama kako biste razvrstali pristigle poruke.

>>Treba li dopustiti upotrebu Gmaila u poslovnoj komunikaciji

>>Kako se vratiti na stari Gmail ili kako podesiti novu inačicu

Na primjer, prilikom prijave za primanje biltena elektoničkom poštom – “hrvatski” ih zovemo newsletterima – upotrijebite adresu imeprezime+vijesti@gmail.com kako biste razvrstali pristigle poruke poslane na tu inačicu vaše adrese. Ako se u pristigloj pošti počnu pojavljivati ​​neželjeni newsletteri ili oni na koje se nikada niste prijavili, znat ćete od koga je pošiljatelj dobio vašu adresu.

Ako vam se desi da dobijete poštu namijenjenu nekom drugom, pošiljatelj je možda pogrešno upisao adresu ili je ostao dio adrese zbog kojeg je došlo do pogreške. Ako se to ponovi, trebali biste obavijestiti pošiljatelja.

Naravno, čuvajte se sumnjivih poruka, poruka koje dolaze s adresa sličnih vašoj koje ne upotrebljavate, poruka koje od vas traže osobne i druge povjerljive podatke ili vas traže da kliknete na neku poveznicu (link). Na web verziji Gmaila sumnjivu poruku možete prijaviti klikom na opciju “Više” (More) u gornjem desnom uglu poruke, pored strelice za odgovor, odabirom opcije “Prijava krađe identiteta” (Report phishing) iz izbornika.