Novi natječaj za poboljšanje konkurentnosti MSP-a kroz IKT, raspoloživo 200 mil. kn

Izmjenama u natječaju omogućit ćemo većem broju prijavitelja da ostvare pravo na potporu i tako ćemo poduzetnicima koji predaju kvalitetne prijave omogućiti unaprjeđenje poslovanja bespovratnim EU sredstvima, rekla je ministrica Gabrijela Žalac

264
poboljšanje konkurentnosti MSP-a kroz IKT
Ministrica reginalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i Ministarstvo gospodarstva usuglasili su stav oko poništenja natječaja za poboljšanje konkurentnosti MSP-a kroz IKT (informacijske i komunikacijske tehnologije) kao i oko otvaranja novog poziva u najskorijem roku kojim će se alokacija povećati četiri puta, na 200 milijuna kuna.

“Izmjenama u natječaju omogućit ćemo većem broju prijavitelja da ostvare pravo na potporu i tako ćemo poduzetnicima koji predaju kvalitetne prijave omogućiti unaprjeđenje poslovanja bespovratnim EU sredstvima. Kvaliteta nam je primarna i zbog toga ćemo u kratkom roku objaviti privremeni poziv te obraditi sve prijave koje će nam pristići te sklopiti ugovore kojima ćemo poduprijeti najkvalitetnije projektne prijave iz cijele Hrvatske”, istaknula je ministrica reginalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo jje 9. srpnja poziv na dostavu projektnih prijedloga “Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP-a kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)“. Poziv je bio namijenjen mikro, malim i srednjim poduzećima s ciljem njihovog poticanja na primjenu informacijske i komunikacijske tehnologije radi optimiziranja poslovnih procesa, integriranja poslovnih funkcija, učinkovite organizacije tijeka rada, poboljšanja interakcije s klijentima i dobavljačima te poboljšanja tržišnog položaja poduzeća. Na raspolaganju je bilo 53,2 milijuna kuna, a natječaj je trebao biti trajno otvoren od 21. kolovoza 2018. od 11:00 sati do 29. lipnja 2020. godine, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava,

No, već u prvih 35 sekundi vrijednost prijavljenih projekata dvostruko je nadmašila rapoloživa sredstva, što je uvjet da se poziv privremeno zatvori. Prijavljeno je oko 900 projekata. Interes je, dakle, daleko nadmašio očekivanja. Zbog brojnih prigovora natječaj je poništen. Raspisat će se novi poziv, ali moguće je da ni 200 milijuna kuna, koliko će biti raspoloživo na novom natječaju, neće zadovoljiti potražnju.

U sektoru poduzetništva dogovoreno 6 mlrd kuna

U ovoj financijskoj perspektivi, u sektoru poduzetništva, ugovoreno je oko 6 milijardi kuna, što pokazuje da su poduzetnici, a posebno mali, mikro i srednji uspješni u povlačenju EU sredstava.

“Osluškujući reakcije poduzetnika kroz postojeće pozive napravljene su prilagodbe koje su olakšale i pojednostavile cjelokupni postupak dodjele sredstava i provedbe ugovora. Nažalost, prilikom programiranja za sektor poduzetništva nije istraženo tržište na adekvatan način, što pokazuje premali iznos alokacije namijenjen isključivo poduzetnicima”, pojašnjavaju iz Ministarstva.

Vlada je, navodi se u priopćenju, svjesna tog problema, te je već pokrenula izmjene operativnog programa kojima će omogućiti puno veća sredstva poduzetnicima te na taj način učiniti hrvatsko gospodarstvo konkurentnijim.

Važno je napomenuti kako će troškovi projektnih aktivnosti biti prihvatljivi od dana podnošenja projektnog prijedloga na novi poziv, dok će troškovi pripreme projektnog prijedloga biti prihvatljivi od 9. srpnja 2018. godine.