Hrvatska 2019. postaje pridruženi član CERN-a

"Ovime se otvaraju nove prilike za hrvatske znanstvenike, ali, što je još važnije, za hrvatsku inovativnu industriju koja sudjelovanjem na CERN-ovim natječajima može bitno unaprijediti svoje poslovne procese“, rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak

118
CERN
izvor: CERN

Hrvatska će iduće godine postati pridruženi član Europskog laboratorija za fiziku čestica (CERN), najvećeg svjetskog znanstvenog laboratorija, potvrdila je u Dubrovniku ministrica znanosti i obrazovanje Blaženka Divjak. Po prvi puta smo ispunili sva tri uvjeta.

Riječ je o potrebnim znanstvenim kapacitetima u području fizike, računarstva i informatike, ponudi inovativnih rješenja u inženjerstvu, informatici i razvoju materijala, a treći uvjet je politička volja države.

Ministrica Divjak istaknula je da se misija CERN-a tijekom posjeta prilike uvjerila u značajne kapacitete naših fakulteta i instituta, a država kroz Ministarstvo i Zakladu za znanost daje ovim procesima punu podršku.

“Ovime se otvaraju nove prilike za hrvatske znanstvenike, ali, što je još važnije, za hrvatsku inovativnu industriju koja sudjelovanjem na CERN-ovim natječajima može bitno unaprijediti svoje poslovne procese“, rekla je ministrica Divjak. “Neke naše tvrtke već su sudjelovale na tim natječajima, a sada će priliku imati i niz manjih IT tvrtki koje dobivaju pristup potpuno novom tržištu.“

“CERN-ovi eksperimenti dopuštaju da zahvaljujući toj suradnji dođemo do eksperimenata do kojih sami nikako ne bismo mogli doći“, rekao je za HTV dr. sc. Vuko Brigljević s Instituta Ruđer Bošković, jedan od znanstvenika koji je već surađivao s CERN-om.

Članarina u CERN-u iznosi milijun švicarskih franaka, ali s obzirom na ono što se time dobiva, to nije velik polog, smatra ministrica.

Otvara se pristup tržištu vrijednom pola milijarde eura

“Minimalna članarina otvara pristup tržištu koje godišnje ima vrijednost od barem 500 milijuna eura. Osim toga, izvješće Svjetskog ekonomskog foruma govori o tome da se države dijele na one koje će uhvatiti korak s četvrtom industrijskom revolucijom i na one koje neće. U ovom trenutku bi bila propast za Hrvatsku da ostanemo s krive strane ‘željezne zavjese’. Želimo držati korak sa strelovitim razvojem tehnologije i potpuno nove industrije“, rekla je Divjak.

Ministrica Divjak je u listopadu 2017. godine o pridruživanju razgovarala s glavnom direktoricom CERN-a Fabiollom Gianotti, a peteročlana misija CERN-a u Hrvatskoj je u svibnju ove godine provela tri dana kako bi utvrdila ispunjava li Hrvatska uvjete.

Europski laboratorij za fiziku čestica je međunarodna institucija za nuklearna istraživanja koja je fokusirana na fundamentalna istraživanja – bez izravnih tehnoloških ili komercijalnih ciljeva – na području fizike elementarnih čestica. Osnovan je 1954. godine i najveći je znanstveno-istraživački laboratorij na svijetu. Osnovalo ga je Europsko vijeće za nuklearna istraživanja. U članstvu CERN-a je 21 država, a sa 38 njih, među kojima je i Hrvatska, ima ugovore o suradnji. Raspolaže s najsuvremenijim mjernim uređajima i drugo opremom potrebnom za istraživanja.

U CERN-u je zaposleno oko 2500 ljudi, a oko 8000 znanstvenika iz 580 raznih institucija diljem svijeta koristi se njegovim kapacitetima za svoja istraživanja.