Prihodi Hrvatskog telekoma u 2023. premašili milijardu eura

Zahvaljujući dobrim rezultatima u segmentima privatnih i poslovnih korisnika HT je u 2023. zabilježio rast prihoda od 5,7 posto, na 1,04 mlrd eura. Ulaganjima na tržištu i razvojem infrastrukture HT je dodatno ojačao vodeći položaj svoje mobilne i fiksne mreže

51
Hrvatski telekom u 2023.
[zvor: Hrvatski telekom/multimedija]

Za Hrvatski Telekom 2023. bila je uspješna godina, obilježena jako dobrim financijskim rezultatima te povećanjem prihoda i EBITDA-e zahvaljujući rastu u području mobilnih i fiksnih komunikacija i sistemskih rješenja, rekao je Konstantinos Nempis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma na odlasku osvrćući se na poslovne rezultate za 2023. godinu. Ulaganjima na tržištu i razvojem infrastrukture u cijeloj Hrvatskoj HT je dodatno ojačao vodeći položaj svoje mobilne i fiksne mreže, ističu u HT-u.

Grupa Hrvatski Telekom je u 2023. zabilježila rast prihoda od 5,7 posto u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući dobrim rezultatima u segmentima privatnih i poslovnih korisnika. Prihodi Grupe dosegnuli su 1,04 milijarde eura, a prihodi matične kompanije 956,3 milijuna eura. Unatoč inflacijskim i konkurentskim pritiscima, HT je ograničio rast operativnih troškova na 4,8 posto u odnosu na prošlu godinu, uz daljnju transformaciju modela poslovanja i troškovnih inicijativa za povećanje učinkovitosti. To je, zajedno sa snažnim komercijalnim zamahom, pridonijelo rastu prilagođene EBITDA-e nakon najmova od 5,3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Neto dobit iznosila je 132 milijuna eura, u prvom redu zahvaljujući jednokratnim stavkama i dobrim rezultatima EBITDA-e.

Ulaganja u mrežu i spektar

U 2023. dodatno su povećana vodeća ulaganja na tržištu koja su, zajedno s ulaganjima u spektar, iznosila 361,4 milijuna eura i bila su za 50,7 posto veća u odnosu na prošlu godinu.

U postojećim frekvencijskim pojasevima na aukciji spektra HT je osigurao najveći udio mobilnog spektra na tržištu. Izgradnjom optičke infrastrukture, ne samo u gradovima, već i u prigradskim i ruralnim područjima diljem Hrvatske, HT je proširio svoju optičku mrežu (FTTH) u Hrvatskoj za više od 20 posto u usporedbi s prethodnom godinom, što je značajan korak prema ispunjenju cilja da gigabitnim brzinama optičke mreže pokrije više od milijun domaćinstava.

U siječnju 2024. HT je dovršio integraciju Iskon Interneta u HT d.d. te je iz društva Ericsson Nikola Tesla Servisi prenesena jedinica za izgradnju i održavanje mreže HT-a u novoosnovano društvo – HT Servise d.o.o. Osim toga, HT je počeo gasiti 3G tehnologiju. To će dodatno ubrzati prijelaz na energetski učinkovitije 4G i 5G tehnologije, omogućujući pružanje bržih, naprednijih i sigurnijih usluga, istovremeno jačajući doprinos održivoj digitalnoj transformaciji društva, poručuju iz najvećeg hrvatskog telekom operatora.

Smanjena potrošnja energije i ugljične emisije

HT je smanjio potrošnju energije za 3 posto u odnosu na prethodnu godinu, a emisije CO2 za 4 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kompanija je zaključila prvi virtualni Ugovor o otkupu električne energije (PPA – Power Purchase Agreement) sporazum u zemlji, što označava važnu prekretnicu u energetskoj strategiji kompanije. Ugovor o otkupu električne energije je dugoročni ugovor između proizvođača – prodavača i kupca električne energije.  koji osigurava stabilne uvjete isporuke električne energije direktno iz izvora, bez posrednika kao što je gradska mreža, što bi dodatno poskupilo cijenu električne energije.

HT je pokrenuo i sveobuhvatnu platformu za zaštitu okoliša “Poziv koji ne propuštaš” te  je imao rekordnu godinu u pogledu prikupljenih starih elektroničkih uređaja. Napori HT-a su prepoznati osvajanjem nacionalne nagrade za održivost treću godinu zaredom.

U prosincu je potpisan i novi Kolektivni ugovor koji je stupio je na snagu u siječnju 2024., a vrijedit će tri godine.

U prosincu 2023. Kostas Nebis, glavni direktor HT-a, podnio je ostavku s učinkom od 1. srpnja 2024., a svoju će karijeru nastaviti u Deutsche Telekom Grupi kao predsjednik Uprave i glavni direktor OTE Grupe u Grčkoj. Novom predsjednicom Uprave imenovana je Nataša Rapaić, sadašnja članica Uprave i glavna operativna direktorica za privatne korisnike (COOR), koja dužnost preuzima 1. srpnja 2024.

HT je isplatio dividendu za 2022. u iznosu od 1,10 eura po dionici, što predstavlja omjer isplate dividende u odnosu na ostvarenu dobit kompanije od 93,9 posto i rast od 3,6 posto u usporedbi s prošlom godinom. Iznos dividende za 2023. bit će objavljen 20. ožujka 2024. zajedno s revidiranim financijskim izvještajima za 2023.

Izgledi za 2024.

Primarni cilj kompanije je nastaviti s rastom unatoč stalnim vanjskim izazovima. Cilj je ostvariti nisko jednoznamenkasto povećanje prihoda s obzirom na usporavanje rasta prihoda koji potječu od ostalih mobilnih komunikacija, a koji su najvišu razinu zabilježili 2023., i na smanjeni doprinos prihoda od tranzitnog prometa koji nosi niže marže. Osim toga, u HT-u predviđaju srednji jednoznamenkasti rast EBITDA-e nakon najmova i kapitalnih ulaganja nakon najmova u odnosu na 2023. HT također nastavlja procjenjivati potencijalne prilike za stjecanja i preuzimanja.