Osnovna plaća u graditeljstvu od 1. travnja raste od 7 do 13 posto

Od 2001. primjena Kolektivnog ugovora redovito se proširuje na čitav sektor građevinarstva, a HUP-UGP i Sindikat graditeljstva Hrvatske očekuju da će tako biti i s najnovijim izmjenama i dopunama

221
Kolektivni ugovor u graditeljstvu
Mirko Habijanec, predsjednikom HUP - Udruge poslodavaca graditeljstva. i Jasenka Vukšić, predsjednica Sindikata graditeljstva Hrvatske [izvor: HUP-UPG]

Pregovarački timovi HUP – Udruge poslodavaca graditeljstva (HUP-UPG) i Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH), uspješno su okončali kolektivne pregovore i potpisali novi Kolektivni ugovor o izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora za graditeljstvo. Riječ je o sedmim izmjenama i dopunama važećeg Kolektivnog ugovor za graditeljstvo koji je sklopljen 2015. godine. Prethodne izmjene i dopune ugovorene su 2023. godine.

Izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora podižu se najniže osnovne plaće utvrđene Tarifom Kolektivnog ugovora za sve grupe i podgrupe složenosti poslova i sva radna mjesta u građevinarstvu.

HUP-UPG i SGH navode da su bruto plaće u graditeljstvu oko 24 posto niže od državnog prosjeka.

U odnosu na važeću osnovnu plaću koja je ugovorena od 1. rujna prošle godine, socijalni partneri dogovorili su od 1. travnja povećanje osnovne plaće u rasponu od 7 do 13 posto. U usporedbi s 2022. godinom, rast plaća iznosi između 17 i 25 posto, a u usporedbi s 2020. godinom osnovne plaće građevinskih radnika rasle su između 18 i 52 posto. Usporedno su kroz to razdoblje kontinuirano rasla i ostala materijalna prava radnika ugovorena Kolektivnim ugovorom za graditeljstvo.

Pod plaćom se u smislu Zakona o radu i ovog Kolektivnog ugovora podrazumijeva primitak radnika, kojeg poslodavac isplaćuje radniku za obavljeni rad, a sastoji se od:

– osnovne plaće utvrđene po osnovi složenosti poslova radnog mjesta na koje je radnik raspoređen i normalnih uvjeta rada na tom radnom mjestu i

– dodataka na plaću koje radnik ostvaruje sukladno kriterijima i visini ugovorenoj Kolektivnim ugovorom.

Radi ostvarenja zajedničkih interesa poslodavaca i radnika, primjena Kolektivnog ugovora za graditeljstvo i njegovih izmjena i dopuna od 2001. redovito se proširuje na čitav sektor građevinarstva, a HUP i sindikati očekuju da će tako biti i s posljednjim izmjenama i dopunama Kolektivnog ugovora te da će od 1. travnja 2024. uvjeti poslovanja i rada biti ujednačeni za sve poslodavce i radnike na hrvatskom građevinskom tržištu.

>>Što donose izmjene i dopune Kolektivnog ugovora u graditeljstvu (rujan 2023.)