Zagreb 102. u svijetu prema Indeksu pametnih gradova za 2024.

Zagreb je 102. na listi koja obuhvaća 142 grada - neposredno ispred njega je Belfast, a iza njega Džakarta. U odnosu na prošlu godinu napredovao je za četiri mjesta. Listom dominiraju europski gradovi

13
Net Zero Cities - Zagreb pješačke zone
izvor fotografije: Grad Zagreb

Europski i azijski pametni gradovi sve se više uspinju na globalnoj ljestvici, dok sjevernoamerički gradovi tonu, pokazuje Indeks pametnih gradova za 2024. objavljen u travnju. Od prvih 10 pametnih gradova na listi, sedam je europskih.

Ovogodišnji indeks izradio je IMD Opservatorij za pametne gradove Svjetskog centra za konkurentnost u suradnji sa Svjetskom organizacijom za pametne održive gradove (WeGO) sa sjedištem u Seulu, u Južnoj Koreji.

Izvješće rangira 142 pametna grada u svijetu na temelju podataka koje su analizirali istraživači, te anketnih odgovora 120 stanovnika u svakom gradu. Studija daje pregled kako infrastruktura i tehnologija dostupna u gradu utječu na izvedbu grada i kvalitetu života njegovih stanovnika.

Što je pametan grad?

Prema IMD-u, pametan grad se definira kao “urbano okruženje koje primjenjuje tehnologiju kako bi povećalo prednosti i umanjilo nedostatke urbanizacije za svoje građane”. Općenito, dobro ocijenjeni gradovi razvili su inicijative koje potiču ukupnu kvalitetu života svojih građana.

“Takve su se inicijative usredotočile na, na primjer,  razvoj zelenih površina i širenje mogućnosti za kulturne događaje i društveno povezivanje”, navodi se u izvješću. “U većini vodećih gradova s liste takvi napori kombinirani su s inovativnim strategijama za privlačenje i zadržavanje talenata, poticanje ulaganja na selektivan način i rješavanje  problema vezanih uz nejednakosti i uključenost.”

Uz vrlo malo iznimaka, prvih dvadeset gradova geografski je smješteno u relativno predvidljiva područja s obzirom na društveno i gospodarsko okruženje, čak i s obzirom na opće globalne neizvjesnosti.

Dominacija europskih gradova

A deset najboljih pametnih gradova prema Indeksu pametnih gradova za 2024. su:

  1. Zurich, Švicarska
  2. Oslo, Norveška
  3. Canberra, Australija
  4. Ženeva, Švicarska
  5. Singapur
  6. Kopenhagen, Danska
  7. Lausanne, Švicarska
  8. London, Engleska
  9. Helsinki, Finska
  10. Abu Dhabi, Ujedinjeni Arapski Emirati

Prvi put od prve objave indeksa 2019. među prvih 20 nema sjevernoameričkih gradova. A među prvih deset su čak tri švicarska grada.

Najviše rangirani grad u SAD-u ove godine je New York na 34. mjestu, a slijede Boston na 36. i Washington na 50. mjestu.

Azijske gradove predvodi Singapur na 5. mjestu, a slijede Peking (13.), Taipei (16.), Seul (17.) i Šangaj (19.).

Singapur je konstantno rangiran među prvih 10 od prve objave indeksa 2019. godine. Od 2020. do 2023. godine bio je na sedmom mjestu (osim 2022. kada ljestvica nije objavljena), a ove je godine skočio za dvije pozicije. Taipei je također značajno napredovao, za 13 pozicija, s 29. mjesta u 2023. na 16. ove godine.

Beč “najpametniji” u regiji

Zagreb je 102. na listi koja obuhvaća 142 grada – neposredno ispred njega je Belfast, a iza njega Džakarta. U odnosu na prošlu godinu napredovao je za četiri mjesta.

Od gradova u široj regiji najbolje je plasiran Beč na 23, mjestu, Ljubljana je 32., Bratislava 56., Budimpešta 89., a Bukurešt je na 100. mjestu. Iza Zagreba su ostali gradovi poput Marseillea (104.), Lisabona (108.), Atene (120.) i Rima (133.)

“Gradovi moraju osmisliti i usvojiti strategije koje mogu odoljeti testu budućnosti opterećene rastućom neizvjesnošću,” rekao je Bruno Lanvin, predsjednik Smart City Observatoryja.

„Najviše je brige oko zdravlja, a raste zabrinutost oko klime; sve dodatno kompliciraju  obnovljene međunarodne napetosti. Povjerenje i dobro upravljanje postaju sve važniji, a značaj umjetne inteligencije u urbanom projektiranju i upravljanju će rasti”, navodi Lanvin u izvješću.

“Koliko god zvučalo paradoksalno, umjetna inteligencija može pomoći gradovima da budu više usmjereni na čovjeka”, zaključio je Lanvin.