Iskratel će isporučiti opremu za optičku mrežu u 45 ruralnih općina

U sklopu trogodišnjeg projekta 130.000 kućanstava u 45 općina u Hrvatskoj moći će pristupiti internetu brzinom do 10 Gbit/s. Prvi korisnici na području Ike već su dobili pristup ultrabrzoj širokopojasnoj optičkoj mreži unatoč pandemiji

163
Iskratel Rural Network Project

Iskratel, jedan od vodećih europskih ponuđača rješenja širokopojasnog pristupa, osigurati će tvrtki RUNE Crow, koja vodi projekt Rural Network Project (RUNE) u Hrvatskoj, opremu za izgradnju širokopojasne optičke mreže u 45 ruralnih općina na hrvatskom području.

Projekt RUNE je prvi i u ovom trenutku jedini međunarodni projekt na razini Europske unije kojim se povezuje teritorij više država članica ultrabrzom širokopojasnom infrastrukturom.

U sklopu trogodišnjeg projekta 130.000 kućanstava u 45 općina u Hrvatskoj moći će pristupiti internetu brzinom do 10 Gbit/s. Prvi korisnici na području Ike već su dobili pristup ultrabrzoj širokopojasnoj optičkoj mreži unatoč izvanrednim uvjetima povezanima s Covid-19.

“Projekt RUNE ima izuzetno važnu ulogu u omogućavanju moderne širokopojasne optičke mreže korisniku. Oduševljeni smo što doprinosimo ostvarivanju ovoga cilja, a time i razvoju ruralnoga područja najmodernijom telekomunikacijskom opremom koja je rezultat vlastitog razvoja i proizvodnje”, rekao je Matjaž Aljančič, direktor poslovne jedinice Dostop u Iskratelu.

>>Širokopojasni internet za ruralna područja Istre, Primorja i Gorskog kotara

Iskratel će u sklopu projekta osigurati aktivnu i pasivnu telekomunikacijsku opremu za ultrabrzu širokopojasnu optičku mrežu (XGS-PON i GPON).

Optika stiže u ruralna područja

“Sretan sam i ponosan što širokopojasnom pristupnom mrežom povezujemo stanovnike Primorsko-goranske i Istarske županije bez obzira na to gdje žive, a posebice one koji do sada nisu imali pristup internetu. Prve korisnike na području Ike uspjeli smo priključiti tijekom izvanrednih uvjeta, kada su pristup pouzdanoj mreži i povezanost još važniji za očuvanje veza s članovima obitelji, prijateljima i poslovnim partnerima”, rekao je Saša Ukić, direktor tvrtke RUNE Crow.

Izgradnjom mreže u ruralnim područjima koja trenutno nisu pokrivena svjetlovodnom infrastrukturom i gdje ne postoji komercijalni interes postojećih davatelja internetskih usluga, RUNE će jedinicama lokalne samouprave pomoći u dostizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020. Također će pridonijeti liberalizaciji tržišta elektroničkih komunikacijskih usluga, što u konačnici svim operatorima jamči ravnopravan pristup krajnjim korisnicima uz jednake uvjete.

Projekt se financira putem Connecting Europe Broadband Fund (CEBF), fonda za financiranje infrastrukture širokopojasne mreže diljem Europe, kao prve investicijske platforme za podršku širokopojasne infrastrukture u okviru European Fund for Strategic Investment (EFSI), središnjeg stupa investicijskog plana za Europu.