Pet tehnoloških divova u 2023. povećalo vrijednost dionica za 62 posto

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon i Meta zajedno povećali su u 2023. vrijednost svojih dionica za nevjerojatnih 3,9 bilijuna dolara, što je najveća brojka u povijesti tržišta

42
tehnološki divovi
[Izvor: Pixabay]

Nakon što su u 2022. – trećoj najtežoj godini za tehnološki sektor od 2008. – izgubili stotine milijardi dolara, tehnološki divovi ostvarili su u 2023. impresivne rezultate i povećali vrijednost svojih dionica više nego ikad.

Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon i Meta zajedno povećali su u 2023. vrijednost svojih dionica za nevjerojatnih 3,9 bilijuna dolara, što je najveća brojka u povijesti tržišta, pokazuju podaci koje je predstavio Stocklytics.com.

Tehnološke dionice dominirale su tržištem dionica u 2023. Uspon umjetne inteligencije, u kombinaciji s rastom gospodarstva i usporavanjem inflacije, pomogao je sektoru da dođe u središte pozornosti i vratio je mnoge ulagače u tehnološki vlak. A za to je bilo puno razloga.

Nasdaq je u prvih šest mjeseci ove godine porastao za 32 posto, potaknut rastom Applea i procvatom Nvidije. Bilo je to najbolje prvo polugodište Nasdaqa u posljednjih 40 godina. Rast cijena tehnoloških dionica nastavio se i u drugom dijelu godina, pomažući najvećim igračima da znatno povećaju vrijednost svojih dionica.

Prema podacima YChartsa, zajednička vrijednost dionica Applea, Microsofta, Alphabeta, Amazona i Mete, pet najvećih svjetskih tehnoloških kompanija, u prosincu prošle godine iznosila je 6,17 bilijuna dolara. Od tada je ova brojka porasla za 62 posto ili za 3,9 bilijuna dolara i premašila je 10 bilijuna dolara. To predstavlja najveće godišnje povećanje dosad.

U 2019. zajednička vrijednost dionica pet najvećih tehnoloških kompanija porasla za 1,73 bilijuna dolara. U 2020. i 2021., kada je tržište tehnologije procvjetalo zbog COVID-19, najveći igrači na tržištu povećali su vrijednost svojih dionica za 2,6 bilijuna dolara. Međutim, sve to izgubljeno je 2022., kada su cijene njihovih dionica oštro pale, donijevši šokantan ukupan gubitak od 3,9 bilijuna dolara. Ipak, rekordan rast vrijednosti dionica u 2023. pomogao je Big Techu da pokrije sve gubitke iz prošle godine.

Najuspješnija Meta  s rastom od 188 posto

Podaci YChartsa također pokazuju da je najuspješnja među pet tehnoloških divova po rastu tržišne kapitalizacije bila Meta. Nakon što su njene dionice u 2022. izgubile dvije trećine vrijednosti, u ovoj godini tržišna kapitalizacija Mete porasla je za impresivnih 188 posto. U prosincu 2022. tržišna kapitalizacija Mete iznosila je 315,5 milijardi dolara, a sada premašuje 908 milijardi dolara.

Slijedi div e-trgovine Amazon s rastom od 84 posto, čime je povećao svoju tržišnu kapitalizaciju na više od 1,5 bilijuna dolara, što je razina koja je posljednji put zabilježena sredinom 2022. godine.

Podaci pokazuju da su tržišne vrijednosti Microsofta i Alphabeta porasle za 55 posto u odnosu na prethodnu godinu, odnosno za više od 1,6 bilijuna dolara. Dionicama Applea vrijednost je u godinu dana porasla za 45 posto, premašivši tržišnu kapitalizaciju od 3 bilijuna dolara.