Predstavljene Bajke u digitalnom svijetu koje uče o online opasnostima

Svima poznate priče kao što su "Tri praščića", "Ružni pačić", "Pinokio" i ostale prezentirane su tako da djecu i odrasle educiraju o sigurnijem i pametnijem korištenju interneta, ali i povežu različite generacije kroz razgovor

37
Bajke u digitalnom svijetu
Tomislav Ramljak, Tarik Filipović i Maja Markulin Klarić

IT tvrtka Combis i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu udružili su snage u inovativnom i edukativnom projektu: predstavili su zbirku priča o korištenju digitalnih tehnologija “Bajke u digitalnom svijetu”.

Svima poznate priče kao što su “Tri praščića”, “Ružni pačić”, “Pinokio” i ostale prezentirane su tako da djecu i odrasle educiraju o sigurnijem i pametnijem korištenju interneta, ali i povežu različite generacije u onome što nam u kontekstu digitalnog doba najviše i nedostaje – razgovoru. Naime, na svaku bajku nastavljaju se svojevrsni radni zadaci, postavljaju se pitanja na koja se može odgovoriti samo zajedničkim razgovorom, interakcijom odrasle osobe i djeteta u promišljanju odgovora, a kako bi se pronašla pouka primjenjiva u digitalnom dobu.

Zahvaljujući prijatelju projekta Combisu koji je financijski popomogao ilustriranje i tiskanje, Bajke u digitalnom svijetu naći će se u rukama djece i na policama mnogih domova. Sav prihod od prodaje bajki namijenjen je Centru za nestalu i zlostavljanu djecu koji vodi nacionalni Centar za sigurniji Internet.

“Podižemo razinu digitalne pismenosti i brinemo da pustolovine naše djece u online svijetu imaju sretan (siguran) završetak. Sretni smo što smo dio ovog projekta i vjerujemo da će priče biti korisne mnogim klincima, ali i odraslima”, rekla je direktorica Odjela digitalnih inovacija u Combisu Maja Markulin Klarić.

“Svrha ove slikovnice prvenstveno je da odrasli odvoje vrijeme kako bi zajedno s djetetom pročitali bajku i rješavanjem pitanja na kraju slikovnice povezali pouke iz priča s pravilima sigurnijeg korištenja interneta”,rekao je pak predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak.

Prva od šest slikovnica Bajki u digitalnom svijetu “Tri praščića” u prodaji je od 28. rujna, na web stranicama Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, a od srijede i na prodajnim mjestima Školske knjige te Tisak media centara.