Kako promijeniti imena više datoteka odjednom

Ako želite da vaše digitalne fotografije imaju opisna imena umjesto nečega što više podsjeća na registarske oznake, ne morate ih mijenjati jedno po jedno

u 5:57 Zadnja izmjena: 07.11.2018 u 15:46
232
preimenovanje datoteka

Vjerojatno ste se našli u prilici da trebate promijeniti imena više datoteka odjednom. Na primjer, prilikom eksortiranja fotografija s ljetovanja ili nekog događanja. Umjesto automatski generiranih imena poput DSC1523, DSC1524 ili IMG_7426 i IMG_7427, željeli biste slikama pridružiti neka suvislija, opisna imena.

Programi za obrdu i upravljanje fotografijama uglavnom uključuju naredbe za preimenovanje datoteka prilikom eksportiranja. Na primjer, Appleova aplikacija u okviru Macova operativnog sustava pruža vam mogućnost da pohranite grupu slika s ključnom riječi i brojem (na primjer, Promocija – 1, Promocija – 2, Promocija  – 3 i tako dalje) u prozoru za eksportiranje ako odberete opciju Sequential (Selvencijlano) unutar menija File Name (naziv datoteke).

Besplatna aplikacija Adobe Bridge za organiziranje fotografija za operativne sustave  Windows i Mac također može preimenovati fotografije u serijama. Programi nezavisnih proizvođača za preimenovanje slika mogu se pronaći i pretraživanjem na mreži, ali da biste preimenovali više fotografija odjednom nije vam potreban poseban softver.

Preimenovanje datoteka na Windowsima i Macu

Za preimenovanje fotografija unutar jedne mape na računalima s operativnim sustavom Windows otvorite mapu i odaberite sve fotografije koje želite preimenovati. Desnim klikom selektirajte grupu, odaberite opciju Rename (preimenuj) i unesite ključnu opisnu riječ. Pritisnite Enter kako biste promijenili odjednom nazive svih fotografija u oblik koji sadržava odabranu ključnu riječ i redni broj.

Proces funkcionira na isti način i na Macu. Otvorite mapu s fotografijama, odaberite one koje želite preimenovati, desnom tipkom miša selektirajte grupu (ili držite pritisnutu tipku Control i kliknite) i odaberite u izborniku opciju Rename [Number]. Upišite ključnu riječ, a Mac će preimenovati datoteke i dodati brojeve u nizu.