Kako promijeniti imena više datoteka odjednom

Ako želite da vaše digitalne fotografije imaju opisna imena umjesto nečega što više podsjeća na registarske oznake, ne morate ih mijenjati jedno po jedno

682
preimenovanje datoteka

Vjerojatno ste se našli u prilici da trebate promijeniti imena više datoteka odjednom. Na primjer, prilikom eksortiranja fotografija s ljetovanja ili nekog događanja. Umjesto automatski generiranih imena poput DSC1523, DSC1524 ili IMG_7426 i IMG_7427, željeli biste slikama pridružiti neka suvislija, opisna imena.

Programi za obrdu i upravljanje fotografijama uglavnom uključuju naredbe za preimenovanje datoteka prilikom eksportiranja. Na primjer, Appleova aplikacija u okviru Macova operativnog sustava pruža vam mogućnost da pohranite grupu slika s ključnom riječi i brojem (na primjer, Promocija – 1, Promocija – 2, Promocija  – 3 i tako dalje) u prozoru za eksportiranje ako odberete opciju Sequential (Selvencijlano) unutar menija File Name (naziv datoteke).

Besplatna aplikacija Adobe Bridge za organiziranje fotografija za operativne sustave  Windows i Mac također može preimenovati fotografije u serijama. Programi nezavisnih proizvođača za preimenovanje slika mogu se pronaći i pretraživanjem na mreži, ali da biste preimenovali više fotografija odjednom nije vam potreban poseban softver.

Preimenovanje datoteka na Windowsima i Macu

Za preimenovanje fotografija unutar jedne mape na računalima s operativnim sustavom Windows otvorite mapu i odaberite sve fotografije koje želite preimenovati. Desnim klikom selektirajte grupu, odaberite opciju Rename (preimenuj) i unesite ključnu opisnu riječ. Pritisnite Enter kako biste promijenili odjednom nazive svih fotografija u oblik koji sadržava odabranu ključnu riječ i redni broj.

Proces funkcionira na isti način i na Macu. Otvorite mapu s fotografijama, odaberite one koje želite preimenovati, desnom tipkom miša selektirajte grupu (ili držite pritisnutu tipku Control i kliknite) i odaberite u izborniku opciju Rename [Number]. Upišite ključnu riječ, a Mac će preimenovati datoteke i dodati brojeve u nizu.