HT omogućio pristup internetu velikim brzinama i u ruralnim područjima

Hrvatski telekom najavljuje da će ulaganjima u razvoj optičke infrastrukture u sljedeće dvije i pol godine omogućiti pristup internetu brzinama većima od 30 mbps za četiri petine kućanstava, a gotovo trećina kućanstava imat ćei pristup brzinama većim od 100 mbps

82
pristup internetu velikim brzinama
Boris Drilo, član UpraveHT-a i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije

Zahvaljujući inovativnoj hibridnoj tehnologiji Hrvatski telekom osigurao je i u ruralnim i manje naseljenim područjima Hrvatske pristup internetu velikim brzinama do čak 30 megabita u sekundi. Riječ je, ističe u priopćenju HT,  o “kombinaciji najdostupnije fiksne i najbolje mobilne mreže u jedinstvenu uslugu koja omogućuje stabilan i brz pristup internetu”.

“Tako će korisnici internetskih usluga putem ove tehnologije imati pristup 50 posto većim brzinama i  moći uživati u najboljem televizijskom sadržaju koji pruža IPTV usluga Hrvatskog Telekoma. U prednostima koje pruža ova inovativna tehnologija na hrvatskom tržištu već danas uživa više od 50 tisuća korisnika”, navodi HT.

Kroz kombinaciju fiksnih i mobilnih tehnologija te optičku infrastrukturu i optički baziran pristup, Hrvatski Telekom pružit će stanovnicima i urbanih i ruralnih područja više mogućnosti za fleksibilan rad, zabavu, brzo pronalaženje informacija i komunikaciju.

Glavni cilj djelovanja Hrvatskog Telekoma jest upravo povezati sve s prilikama koje danas pružaju najnovije tehnologije, kako bi svi već sada živjeli kvalitetnije i jednostavnije, stvarajući tako temelj za bolju budućnost. Zato kontinuirano investiramo u razvoj sigurne i stabilne mreže te koristimo inovativna rješenja kojima dovodimo brzi internet u svaki kutak Hrvatske“, ističe Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog Telekoma.

“Rezultat naših investicija već danas utječe na rast indeksa digitalizacije gospodarstva i društva za Hrvatsku. Upravo naša ulaganja u širu dostupnost velikih brzina omogućuju preduvjete za uvođenje najnovijih pametnih rješenja u domove i poduzeća, te će konačno rezultirati jačanjem konkurentnosti hrvatskog gospodarstva u svijetu“, dodao je Drilo.

Ovogodišnje ulaganja premašit će 1,7 mlrd kuna

U 2019. Hrvatski Telekom nastavlja sa značajnim investicijama u infrastrukturu koje će i ove godine premašiti 1,7 milijardu kuna, a kako bi osigurao preduvjete za stvaranje gigabitnog društva. Kroz modernizaciju radijske mreže, u koju je Hrvatski Telekom protekle i ove godine uložio više od milijardu kuna, povećava se kvaliteta, kapacitet i pokrivenost mreže. Danas je mreža modernizirana u Istri, Zagrebačkoj županiji, Gradu Zagrebu i duž čitave obale te na tim područjima omogućuje čak 30 posto veće brzine.  Do kraja tekuće godine modernizacija mreže bit će završena i u ostalim dijelovima Hrvatske te potpuno spremna za implementaciju 5G tehnologije.

U hrvatskim gradovima čije stanovništvo ima mogućnost korištenja interneta putem optičke infrastrukture i optički baziranog pristupa, više od 700 tisuća kućanstava ima direktan pristup internetu brzinama većima od 30, a dodatnih 250 tisuća kućanstava brzinama od 100 do čak 500 megabita u sekundi.

>>Hrvatski Telekom prvi u Hrvatskoj pokrenuo pilot 5G mreže

>>Microsoft, HT i Combis nude rješenje za brži prelazak na cloud usluge

>>Telekom Bankarstvo – nova digitalna bankarska usluga HT-a i ZABA-e

Hrvatski telekom najavljuje da će daljnjim investiranjem u razvoj optičke infrastrukture u sljedeće dvije i pol godine omogućiti pristup internetu brzinama većima od 30 megabita u sekundi za 1,2 milijuna od ukupnih 1,5 milijuna kućanstava u Hrvatskoj. Gotovo trećina od ukupnog broja kućanstava, njih više od 600 tisuća, u narednom će razdoblju imati pristup brzinama od 100 do čak 500 megabita u sekundi.

Pokrivenost pristupa internetu u cijeloj Hrvatskoj i brzine dostupne na određenom području mogu se provjeriti na HT-ovoj interaktivnoj mapi.