Svjetski gospodarski forum: U Davosu kavu priprema robot YuMi

Robot YuMi se, sa svojim preciznim i pokretnim rukama, koristi u različitim industrijskim područjima – za izradu mobilnih telefona, satova i za obradu stakla,. Koristi se i kao model koji pokazuje ljudima što sve može postići robotska tehnologija

77
Robot YuMi

U glavnom kongresnom centru u Davosu nalazi se vrtni salon, prostor opremljen bijelim i svijetlim drvenim namještajem u kojem se okupljaju sudionici godišnjeg zasjedanja Svjetskog gospodarskog foruma između sjednica.

Uz glavni pult za kavu uočljivo se smjestio YuMi, višenamjenski robot koji je u Davosu zadužen za posluživanje kave iz aparata. Benoit Gerber, lokalni menadžer u švicarsko-švedskoj korporaciji ABB, izjavio je za CNBC da je robot star oko četiri godine i da prvi put sudjeluje na zasjedanju Svjetskog gospodarskog foruma.

Robotska tehnologija

Robot YuMi se, sa svojim preciznim i pokretnim rukama, koristi u različitim industrijskim područjima – za izradu mobilnih telefona, satova i za obradu stakla, tumači Gerber. Koristi se i kao model koji pokazuje ljudima što sve može postići robotska tehnologija.

“Naš izvršni direktor želio je nešto zabavno”, objasnio je Gerber zašto YuMi na konferenciji priprema kave. Za manje od 90 sekundi Yumi pripremi šalicu kave na aparatu za kavu, ne zaboravljajući pritom ukloniti kapsulu.

U posljednjih nekoliko godina u žarištu rasprava vođenih u Davosu bila je tema kako se nositi s nejednakostima koje stvara globalizacija, što uključuje i učinak automatizacije na radnu snagu. Tako i robot-konobar može biti pravovremeni podsjetnik sudionicima konferencije da su promjene odmah iza ugla.