Aplikacija za mobilna plaćanja Settle dolazi u Hrvatsku početkom 2019. godine

Aplikaciju Settle razvila je norveška fintech tvrtka Auka, jedan od lidera u tehnologiji mobilnog plaćanja u nordijskim zemljama. Putem aplikacije Settle usluga mobilnog plaćanja dostupna je bez obzira na korisnikov odabir banke, telekom operatora ili modela mobitela

277
Auka Settle
Izvršni direktor tvrtke Auka Daniel Döderlein

Predvodnik u tehnologiji mobilnog plaćanja u nordijskim zemljama, tvrtka Auka, objavila je u ponedjeljak kako će tijekom rane 2019. u Hrvatskoj lansirati svoju novu aplikaciju za mobilna plaćanja – Settle.

Vijest je tijekom plenarnog predavanja o društvima koja se ne oslanjaju na gotovinu na prvoj konferenciji Shift Money u Zagrebu objavio Daniel Döderlein, izvršni direktor i osnivač tvrtke Auka.

Settle je europska aplikacija za mobilna plaćanja, izgrađena na Aukinoj dokazanoj i nagrađivanoj platformi za mobilna plaćanja koja je bila ključna za revoluciju u mobilnim plaćanjima u nordijskim zemljama.

Aplikacija će biti dostupna za preuzimanje svim građanima Hrvatske, neovisno o njihovom odabiru banke ili modelu pametnog telefona, početkom iduće godine. Osnovna funkcionalnost aplikacije omogućava bilo kojoj osobi da brzo nekome pošalje ili od nekoga primi novac. Pri tome može koristiti financijska sredstva iz niza izvora, a kao svoju identifikaciju koristi vlastiti telefonski broj. Ostale mogućnosti uključuju verziju aplikacije Settle za tvrtke, što bilo kojoj tvrtki ili obrtu omogućava da prima digitalna plaćanja bez oslanjanja na prodajni terminal (POS).

Hrvatska – prvo tržište na kojem će Settle biti dostupan

Hrvatska je prvo tržište na kojem će aplikacije Settle biti dostupna. “Hrvatska nam je oduvijek bila zanimljiva kao potencijalno tržište. U Hrvatskoj još uvijek prevladava kultura oslanjanja na gotovinu prilikom plaćanja – i kupci i prodavači pritom nailaze na niz problema koje Settle rješava. Primjerice, naše je istraživanje pokazalo da stanovnici Hrvatske žele bolju kontrolu nad svojom potrošnjom i mogućnostima dijeljenja računa prilikom plaćanja, dok je prodavačima problem rukovanje gotovinom te privlačenje novih kupaca – uključujući i turiste”, objasnio je izvršni direktor tvrtke Auka Daniel Döderlein.

“Odlučili smo krenuti od Hrvatske iz istog razloga koji nas motivira da Settle predstavimo u drugim zemljama EU. Nova europska regulativa na području plaćanja – PSD2 – sljedeće godine posve otvara bankarstvo, što znači da banke moraju omogućiti pristup korisničkim računima licenciranim trećim stranama. Banke – odnosno bilo tko drugi s dovoljno velikom korisničkom bazom – žele pronaći način na koji će zadržati kontrolu nad sustavima plaćanja prije nego što se pojavi neka treća strana – poput Alipaya – i jednostavno im oduzme tu kontrolu”, dodao je Döderlein.

Settle će lokalne operacije u Hrvatskoj provoditi kroz specijaliziranu tvrtku (tzv. single purpose vehicle SPV). Döderlein naglašava da se Auka na ovaj korak odlučila kako bi osigurala da lokalna inačica nagrađivane aplikacije bude odgovarajuće prilagođena, potom kako bi Auka mogla pružiti odgovarajuću podršku te kako bi se olakšalo širenje aplikacije na druga tržišta unutar EU tijekom sljedeće godine. Većina prihoda iz ovog lokalnog rasta bit će uložena u daljnji razvoj platforme u regiji, uključujući investiciju u lokalnu tvrtku, ulagače, partnere i korisnike.

Lokalne podružnice primarni korisnici prihoda i dobiti

“Za razliku od međunarodnih aplikacija za plaćanja, Settleom će se upravljati iz Europe, a lokalne podružnice bit će primarni korisnici prihoda i dobiti. Većina prihoda bit će zadržana u hrvatskom entitetu tvrtke, čime želimo stvoriti više radnih mjesta i potaknuti lokalnu inovaciju”, naglašava Döderlein.

Tvrtku Auka podržavaju investicijski fondovi poput Northzonea i Entree Capitala. Nedavno je Auka objavila najnoviji investicijski ciklus vrijednosti 7 milijuna eura, u koji se norveški SpareBank 1 uključio s 1,5 milijuna eura. Tvrtka je u pregovorima s nizom potencijalnih partnera platforme Settle te će uskoro objaviti i lokalna partnerstva.

Auka aktivno traži i lokalne investitore te partnere koji će uslugu promovirati i izdavati korisnicima. Partneri mogu biti banke, telekomunikacijske tvrtke ili druge tvrtke s velikom distribucijskom moći.