Tržište blockchaina moglo bi dosegnuti 7 milijardi dolara

Bank of America predviđa da bi od implementacije blockchaina mogle profitirati tehnološke tvrtke poput Microsofta, Amazona, Oraclea, IBM-a, Salesforcea ili VMwarea te tvrtke koje posluju nekretninama i hipotekama poput Redfina, Zillowa ili LendingTreea

u 5:40 Zadnja izmjena: 09.10.2018 u 5:13
110
tržište blockchaina

Usvajanje tehnologije blockchaina za tehnološke tvrtke poput Amazona i Microsofta mogla bi biti prilika vrijedna više milijardi dolara, navodi u novim procjenama Bank of America.

Analitičari banke procjenjuju da bi ukupno tržište blockchaina moglo dosegnuti vrijednost od sedam milijardi dolara, ali izostavili su vremenski okvir u kojem bi se to moglo dogoditi budući da tehnologija još uvijek nije široko prihvaćena.

Blockchain je softverski protokol na kojem se temelje kriptovalute. Naziva se i tehnologija distribuirane knjige. Podaci se pohranjuju u blokove povezane u jednosmjerni lanac, a svaki novi blok ovisi o vrijednosti prethodnog.

Analitičari navode da bi tehnološke kompanije mogle profitirati od implementacije blockchaina i povezivanjem  s postojećom ponudom usluga u cloudu.

Amazon bi, na primjer, implementcije Blockchaina profitirao kroz povećanja zahtjeva za uslugama u cloudu, dok će poboljšano praćenje opskrbnog  lanca povećati efikasnost njegovih maloprodajnih operacija. Slično je i s Microsoftovom platformom Azure koja je također utemeljena na cloudu.

Trgovački lanac Walmart je jedna od prvih maloprodajnih tvrtki koja je prihvatila novu tehnologiju. Nedavno je objavila da će zahtijevati da svi dobavljači salate pohrane podatke o svojim proizvodima u sustav utemeljen na blockchainu u roku od godinu dana.

Još uvijek nepotvrđena profitabilnost

Bank of America predviđa da bi od implementacije blockchaina mogle profitirati i druge tehnološke tvrtke poput Oraclea, IBM-a, Salesforcea ili VMwarea te tvrtke koje posluju nekretninama i hipotekama poput Redfina, Zillowa ili LendingTreea.

No, analitičari američke banke u napominju da su zabilježeni mnogi primjeri primjene blockchaina, ali još uvijek nije potvrđena profitabilnost tih pokušaja. Sve se svodi na eksperimentalne ili pilot projekte, niti jedan za sada nije u doživio punu primjenu u poslovanju.

U izvješću se također procjenjuje da će se u nedefiniranom roku dva posto servera koristiti za operacije vezane uz blockchain,  po cijeni od 5500 dolara po serveru godišnje.