Hrvatska sve zanimljivija meta kibernetičkih napada

Prošle godine SOA je otkrila 19 državno sponzoriranih kibernetičkih napada, a ove godine već u prvih pet mjeseci zabilježeno ih je 15. Napadi se odnose na ministarstva obrane i vanjskih poslova, a veći dio povezan je s Rusijom

32
[Image by Cliff Hang from Pixabay]

Prošle godine SOA je otkrila 19 državno sponzoriranih kibernetičkih napada, a ove godine već u prvih pet mjeseci zabilježeno ih je 15. Podatke je na prvoj SK@UT konferenciji, čija je tema kibernetička sigurnost, otkrio ravnatelj SOA-e Danijel Markić. Napadi se odnose na ministarstva obrane i vanjskih poslova, a veći dio povezan je s Rusijom.

>>Goran Car: Kibernetički kriminalci ne diskriminiraju – svi su im zanimljivi

“Najvidljiviji projekt zaštite nacionalnog kibernetičkog prostora predstavlja projekt SK@UT. On je kibernetički kišobran koji trenutno štiti više od 60 državnih tijela i pravnih osoba. Rezultat naše aktivnosti je da danas dio kibernetičkih napada na entitete unutar sustava Scout uspijevamo otkriti u najranijoj fazi. U manjem broju napada koji rezultiraju kompromitacijom informacijskih sustava provodi se učinkoviti proces odgovora na računalni incident i pomaže se napadnutom tijelu.

SK@UT je u 2014. detektirao 14 državno sponzoriranih kibernetičkih napada. Godinu dana kasnije detektirano ih je 19. U prvih šest mjeseci ove godine smo već detektirali 15 državno sponzoriranih kibernetičkih napada. To znači da se broj napada povećava, broj napadača se povećava, a i broj meta u Hrvatskoj se povećava”, rekao je Markić.

Program zaštite državne administracije SK@UT pokazao se toliko uspješnim da je odlučeno proširiti ga na privatni sektor i na kritičnu infrastrukturu, dodao je.

“Definitivno, sve su zemlje ugrožene više nego prije nekoliko godina. Trend povećanja broja napada posebno je izražen nakon brutalne agresije Rusije na Ukrajinu. U prvih pet mjeseci ove godine bilo ih je 15. Kao mete su im posebno zanimljive članice NATO-a i Europske unije, podaci iz raznih ministarstava, kao što je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ili Ministarstvo obrane. Dobar dio prijetnji i napada dolazi iz Rusije ili grupacija koje su vezane uz Rusiju”, rekao je ravnatelj SOA-e Danijel Markić.