Za program Digitalna Europa 7,59 milijardi eura

Program Digitalna Europa osigurat će financiranje projekata u pet ključnih područja , od kojih svaki ima svoj okvirni proračun. Program će trajati tijekom Višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje 2021. - 2027., s ukupnim proračunom od 7,59 mlrd eura

35
Digital Europe

Pregovarači Vijeća i Europskog parlamenta postigli su u ponedjeljak privremeni dogovor o novom programu Digital Europe koji će promicati široku primjenu vrhunske tehnologije, poput umjetne inteligencije i najnovijih alata za kibernetsku sigurnost, te ubrzati digitalnu transformaciju europskih društava i gospodarstava. Program će trajati tijekom Višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) za razdoblje 2021. – 2027., sa značajnim ukupnim proračunom od 7,59 milijardi eura.

Program Digitalna Europa osigurat će financiranje projekata u pet ključnih područja , od kojih svaki ima svoj okvirni proračun:

  • računalstvo visokih performansi: 2.226.914.000 €
  • umjetna inteligencija: 2.061.956.000 €
  • kibernetička sigurnost i povjerenje: 1.649.566.000 €
  • napredne digitalne vještine: 577.347.000 €
  • implementacija, najbolje korištenje digitalnih kapaciteta i interoperabilnost: 1.072.217.000 €

Mreža europskih čvorišta za digitalne inovacije pružit će pristup tehnološkoj stručnosti tvrtkama – posebno malim i srednjim poduzećima – i javnoj upravi. Ta će središta okupiti industriju, tvrtke i uprave kojima su potrebna nova tehnološka rješenja, s jedne strane, i tvrtke koja imaju tržišno spremna rješenja, s druge strane. Uz široku geografsku pokrivenost širom Europe, čvorišta će igrati središnju ulogu u provedbi programa.

Program će se provesti u praksi kroz višegodišnje programe rada koji pokrivaju jedno ili više od pet područja djelovanja. Uključit će sufinanciranje država članica, a po potrebi i privatnog sektora. Stopa sufinanciranja utvrdit će se u programima rada. Programi rada također će utvrditi kriterije prihvatljivosti za aktivnosti u okviru programa Digitalna Europa. Potpore u okviru programa mogu pokriti do 100 posto prihvatljivih troškova.

Digitalna Europa dopunit će niz drugih programa koji podržavaju digitalnu tranziciju, poput Horizon Europe, koji se fokusira na istraživanje i tehnološki razvoj, te digitalne aspekte Instrumenta za povezivanje Europe.

>>Predstavljena europska platforma za poticanje bolje digitalne budućnosti