Social tech startupovi pomažu beskućnicima i otkrivaju kršenje propisa

Tisuće novih startupa razvija rješenja koja imaju potencijal promijeniti društveni sektor. Tako kanadski Ample Labs razvija alat koji omgućuje poboljšanje strategije prevencije beskućništva, a američki Darrows za otkrivanje kršenja pravnih propisa

27
Social tech startupovi
[Izvor: Pixabay]

Na startup sceni svake godine nastaje tisuće novih startupa koji nude rješenja koja imaju potencijal promijeniti društveni sektor. StartUs Insight analizirao je 2808 globalnih startupa i scaleupova koji razvijaju rješenja koja bi mogla pomoći društvenom sektoru da unaprijedi i osnaži svoj utjecaj. Ovo je pet social tech startupova koje su izdvojili jer, po njihovoj procjeni, najviše obećavaju.

Analizirane tvrtke odabrane su uz pomoć platforme Big Data & Artificial Intelligence (AI) StartUs Insights Discovery koja pokriva više od dva milijuna startup i scaleup kompanija na globalnoj razini. Na kraju je na temelju podataka i (subjektivnih) procjena odabrano pet tvrtki. Između ostaloga, među promatranim kriterijima bili su lokacija, godina osnivanja, relevantnost tehnologije i raspoloživa financijska sredstva.

Force For Good

 • Godina osnivanja: 2021
 • Mjesto: Singapur
 • Sredstva: 600.000 USD
 • Područje: praćenje utjecaja, prikupljanje sredstava, sigurne donacije

Force For Good je singapurski startup koji gradi društveno utjecajnu mrežu. Njihova aplikacija za pametne telefone omogućuje pojedincima, tvrtkama i dobrotvornim organizacijama kreiranje zanimljivih priča i olakšava im društveno povezivanje s istomišljenicima, odnosno izgradnju društveno utjecajne, relevantne mreže.

Za razliku od platformi koje nude ili donacije ili umrežavanje, aplikacija Force For Good kombinira obje sastavnice kako bi poboljšala učinak i praćenje donacija. Osim toga, omogućuje korisnicima stvaranje zanimljivih virtualnih izazova za prikupljanje novca, kao i pokretanje novih dobrotvornih organizacija i kampanja. Drugim riječima, Force For Good čini filantropiju transparentnijom.

Change

 • Godina osnivanja: 2020.
 • Mjesto: San Francisco, SAD
 • Sredstva: 750.000 USD
 • Područje: API za dobrotvorne donacije

Change je startup sa sjedištem u SAD-u koji nudi all-in-one platformu za donacije putem sučelja za programiranje aplikacija (API). Aplikacije se integriraju s postojećim proizvodima i uslugama kako bi se dio dobiti preusmjerio za neki cilj ili kako bi se donirala sredstva.

Na primjer, njujorška draguljarnica Lokai koristi Climate API kako bi kupci “poništili” svoje ugljične emisije prilikom online kupnje. Change također nudi aplikacije za programe vjernosti, platforme za prikupljanje sredstava i dobrotvorne nezamjenjive tokene (NFT – non-fungible token ). To omogućuje brendovima i tvrtkama da u realnom vremenu obrađuju donacije uz manje troškove. Osim toga, integriranje klimatskih i društvenih kriterija u poslovanje poboljšava zadovoljstvo kupaca, dodatno povećavajući prodaju.

Darrow

 • Godina osnivanja: 2020.
 • Mjesto: New York, SAD
 • Sredstva: 24 milijuna USD
 • Područje: prikupljanje pravnih informacija, otkrivanje kršenja zakona

Američki startup Darrow razvija softver za pravna potraživanja koji pokreće umjetna inteligencija. Koristi algoritme strojnog učenja (ML) i jezično procesuiranje (NLP -natural language processing) za otkrivanje kršenja pravnih propisa i izdvajanje pravnih implikacija na temelju različitih izvora podataka, uključujući dark web.

To ublažava ograničenja s kojima su pravni stručnjaci suočeni kada dostupnim podacima moraju pristupati “pješice”, što je podložno pogreškama i dugo traje.

Darrow neprestano prikuplja nove podatke koji se objavljuju na internetu i procesuira ih, dajući pravnim stručnjacima zanimljiv uvid u pravnu građu. Softver također omogućuje parničarima ili financijerima parnica preuzimanje više sličnih odnosno povezanih predmeta, poput onih vezanih uz privatnost ili zaštitu potrošača. Tako Darrow podupire slučajeve vrhunskim informacijama, omogućujući bolju kompenzaciju žrtvama, a minimizirajući neozbiljne podneske.

payactive

 • Godina osnivanja: 2020.
 • Mjesto: Dresden, Njemačka
 • Financiranje: nema podataka
 • Područje: upravljanje plaćanjem, platforma za plaćanje utemeljena na umjetnoj inteligenciji

payactive je njemački startup koji je razvio održivu platformu za plaćanje. Platforma omogućuje pojedincima i tvrtkama da preusmjeravanje povrata prilikom transakcije u društvene svrhe, čime se financiraju održivi projekti po izboru. Korisnici ne snose nikakve dodatne troškove osim prijenosa novca i infrastrukturnih naknada za platformu.

Osim toga, platforma vođena umjetnom inteligencijom optimizira tokove plaćanja kako bi se smanjili zastoji i poboljšao novčani tok. Također, digitalizira procese plaćanja kako bi se automatizirale ponavljajuće naplate i omogućilo regenerativno upravljanje plaćanjem. To omogućuje tvrtkama i pojedincima pouzdane transakcije, a istovremeno grade održivost bez dodatnih troškova. Rezultat toga je da integrirana payactive platforme za plaćanje povećava zadovoljstvo kupaca i poboljšava prodaju.

Ample Labs

 • Godina osnivanja: 2019
 • Mjesto: Toronto, Kanada
 • Sredstva: 264.300 USD
 • Područje: planiranje proračuna, planiranje politike, upravljanje skloništima

Kanadski startup Ample Labs razvija Chalmers Enterprise Core, alat koji omogućuje poboljšanje strategije prevencije beskućništva. Chalmers Enterprise Core je platforma za analizu podataka koja je povezana s chatbotom Chalmersom. Chatbot putem personaliziranih opcija povezuje ugrožene pojedince s odgovarajućim uslugama, uz mogućnost pristupa 24 sata dnevno.

Chalmers Enterprise Core koristi ove podatke za prepoznavanje trendova u zajednicama te donošenja kvalitetnijih odluka, usklađivanje proračuna i planiranje politika. To omogućuje kreatorima politike i državnim institucijama da bolje planiraju kapacitete i kvalitetu smještaja u lokalnim skloništima te pozitivno utječu na živote beskućnika.