Startup Mighty Buildings automatizirao 80 posto procesa izgradnje kuće

Primjenom 3D ispisa građevinskih konstrukcije tvrtka Mighty Business može graditi zgrade za 95 posto radnih sati manje u usporedbi s konvencionalnom gradnjom, uz 10 puta manje otpada. Apartman poršine 350 četvornih metara može se ispisati za manje od 24 sata

142
Mighty Business
3D isprimtana kuća [foto: Mighty Buildings]

Mighty Buildings je kalifornijska tvrtka koja nudi automatizirana rješenja za modernu izgradnju kuća. Tvrtka koja je u zimi 2018. prošla akcelerator Y Combinatoru prikupila je 30 milijuna dolara od investitora među kojima su Khosla Ventures, Y Combinator, SV Angel, CoreVC i drugi.

Konzultantska kuća McKinsey navodi da građevinski sektor godišnje gubi do 1,6 milijardi dolara zbog (pre)niske produktivnosti. Primjenom kombinacije 3D ispisa i montažnih tehnika Mighty Buildings stvorio je platformu production-as-a-service (proizvodnja-kao-usluga) kojom automatizira 80 posto građevinskog procesa. Njihov jedinstveni pristup istovremeno je projektno i dizajnerski agnostičan i može kreirati sve – od malih složenih komponenti do ploča i modula velikog volumena.

Primjenom 3D ispisa građevinskih konstrukcije tvrtka Mighty Business može graditi zgrade za 95 posto radnih sati manje u usporedbi s konvencionalnom gradnjom, uz 10 puta manje otpada. Apartman poršine 350 četvornih metara može se ispisati za manje od 24 sata.

Mighty Buildings nije prva tvrtka koja koristi tehnologiju 3D ispisa za izgradnju kuća. Ove godine u Meksiku je izgrađena čitava četvrt kuća uz pomoć tehnologije 3D ispisa. Ali njihov postupak omogućuje ispis većeg broja elemenata – kuće u Meksiku koriste 3D ispis samo za zidove i podove.

“Što više elementa možete isprintati, štedite veliki broj radnih sati koji su jako skupi”, tumači Slava Solonitsyn, izvršni direktor i suosnivač tvrtke Mighty Buildings. Tvrtka automatizira do 80 posto ukupnog procesa izgradnje. Ostalo se – uključujući prozore, vodovodne i električne instalacije – postavlja na licu mjesta. Modul za kupaonicu ručno izrađuje drugi dobavljač, a zatim se ugrađuje.

Mighty Buildings certificiran je u okviru kalifornijskog programa Factory Built Housing (Tvornička izgradnja kuća) za proizvodnju zgrada primjenom 3D ispisa i prva su tvrtka koja je dobila certifikat prema standardu UL 3401 za evaluaciju 3D printanih građevinskih struktura i konstrukcija. Do sada su uspješno postavili svoje prve dvije montažne stambene jedinice u San Ramonu i San Diegu, a nove jedinice čekaju isporuku.

“Budući da gradimo domove u kojima će ljudi živjeti, vrlo pomno smo promišljali kako realizirati svoju viziju poboljšanog doma. To nije softver u kojem se greška može otkloniti u hodu”, rekao je Solonitsyn. “Sada smo spremni proširiti svoju proizvodnju, s potpunim povjerenjem u svoje certifikate i kodove, bez obzira na to je li riječ o našim materijalima ili tehnologijama:”

Prosječni konvencionalni dom u Kaliforniji košta 327 dolara po četvornom metru, dok stambeni prostori koje gradi Mighty Buildings koštaju i do 45 posto manje. Njihova automatizirana proizvodnja snižava troškove gradnje za 20 do 30 posto u usporedbi s tradicionalnim montažnim metodama.

To je posebno korisno u Kaliforniji, gdje je gradnja posebno skupa, a građevinska industrija nema dovoljno radnika. “Ne pokušavamo zamijeniti radnu snagu”, kaže Sam Ruben, voditelj službe za proizvodnju tvrtke Mighty Buildings. „Ono što pokušavamo učiniti jest pozabaviti se činjenicom da imamo manjak radne snage, posebno kvalificirane radne snage, u građevinskom sektoru. Želimo učiniti svoj posao lakšim i bržim te povećati taj protok tako da ćemo na kraju dana, nadamo se,obaviti više posla. Jednostavno, bit će manje posla po jedinici, ali općenito više posla zbog većeg broja jedinica kako bi se sve te kuće izbacile na tržište i zatvorio jaz. ”

Izvještaj Instituta McKinsey iz 2016. procjenjuje da je državi potrebno da do 2025. izgradi 3,5 milijuna kuća – što je dosad neviđena stopa gradnje – kako bi zadovoljila potražnju za stambenim jedinicama i smanjila troškove stanovanja.

Iako bi se kuće mogle printati na samom gradilištu, u kompaniji kažu kako je efikasnije to raditi unutar tvornice, gdje se proces može odvijati tijekom cijele godine u kontroliranom okruženju. Šest metara visoki printer smješten je u skaldištu u Oaklandu.

Postupak treba daleko manje prostora od ostalih montažnih konstrukcija, koje obično koriste više stanica prilikom montaže. Mighty Buildings ima za cilj izgraditi male tvornice na gradskim tržištima koja uslužuju. Surađuju prvenstveno s velikim investitorima koji masovno grade kuće za tržište, a ne s pojedinačnim naručiteljima.

Startup osnovan 2017. razvio je sintetički, lagani kameni materijal sličan Corianu, materijal koji se ponekad koristi za radne plohe. Kad se materijal tiska izložen svjetlu, to stvara reakciju koja ga odmah otvrdne. “Doslovno se smrzava u zraku”, kaže Solonitsyn. Može izdržati vlastitu težinu, odnosno može ga se tiskati vodoravno, a da pritom ostane u zraku.

Ovakav način gradnje ima prednosti i za okoliš. U tipičnom zidu može se koristiti desetak materijala, dok Mighty Buildings koristi jedan materijal, sprječavajući nastanak otpada (kanali za ugradnju vodovodnih i električnih elemenata ispisuju se kao dio postupka). Oblik kuće također pridonosi energetskoj učinkovitosti. „Sa stajališta održivosti, ispis krova, poda i zidova omogućava nam stvaranje monolitnih školjki koje povećavaju nepropusnost, smanjuju toplinsko propuštanje i povećavaju ukupnu energetsku učinkovitost konstrukcije”, tumači Ruben. “Možemo napraviti čak i pasivnu kuću, što je vrhunac standarda energetske učinkovitosti.”

Tvrtka pravi kuće u raznim veličinama, u rasponu od 350 četvornih metara (počevši od 115,000 dolara, s dodatnim radovima, naknadama, isporukom i ostalim troškovima ukupan iznos penje se na 223.000 dolara) do trosobnih kuća s dvije kupaonice.

Fokusirani su na kalifornijska dvorišta gdje je lakše i brže dobiti potrebne dozvole i započeti s izgradnjom nego na praznim parcelama. Prve kuće koje prodaju nisu u potpunosti ispisane u 3D-obliku – imaju tradicionalni krov – no do sljedeće godine tvrtka planira prebaciti se na potpuno trodimenzionalni ispis.

Postupak se može primijeniti i u većim obiteljskim kućama, a tvrtka razvija materijal koji bi se mogao primijeniti za stambene zgrade. “Aktivno razvijamo verziju našeg materijala ojačanog vlaknima koja već pokazuje preliminarne strukturne osobine slične čeliku”, kaže Ruben. “Izuzetno smo uzbuđeni zbog toga što bismo mogli otvoriti put prema izgradnji višekatnica i više stambenih zgrada. Time bismo mogli graditi u urbanim područjima, gdje gustoća stanovništva zahtijeva gradnju objekata u visinu.”

Dodatna prednost montažnog pristupa koji primjenjuje Mighty Buildings je fleksibilnost i učinkovitost pri izradu vlastitih tlocrta, čak i na razini pojedinačne jedinice. To je uglavnom rezultat optimiziranog softverskog postupka koji obuhvaća cijeli proces od projektiranja do proizvodnje te niskih troškova materijala za tiskanje.

„S čvrstim temeljima u robotizaciji, proizvodnji i održivosti, osnivači Mighty Buildingsa dobro poznaju problematiku s kojim se suočava moderna stanogradnja”, rekao je Eric Migicovsky, partner u Y Combinator. “Njihove montažne stambene jedinice su tek početak u razvoju njihovog jedinstvenog pristupa graditeljstvu.”


Sadržaj omogućila Addiko banka