Air France obnavlja flotu sa 60 zrakoplova Airbus A220-300

Airbus A220-300 napravljen je od lakših kompozitnih materijala, koristi 20 posto manje goriva i stvara 34 posto manje buke u odnosu na zrakoplove prethodne generacije koje će zamijeniti

43
Airbus A220

Air France nastavlja obnavljati svoju flotu bez obzira na pandemiju. Prvi od 60 zrakoplova tipa Airbus A220-300, koji će na srednjim i kratkim linijama zamijeniti zrakoplove Airbus A318 i A319, stići će u zračnu luku Charles de Gaulle krajem rujna. Ovi zrakoplovi ispunjavaju Air France-ov plan održivog poslovanja: Airbus A220-300 napravljen je od lakših kompozitnih materijala, koristi 20 posto manje goriva i stvara 34 posto manje buke u odnosu na zrakoplove prethodne generacije koje će zamijeniti.

Airbus A220 će imati ključnu ulogu u postizanju ciljeva održivog razvoja kompanije: smanjenje emisije ugljičnog dioksida za 50 posto u apsolutnom iznosu u domaćoj i regionalnoj mreži do 2024. godine te smanjenje emisije ugljičnog dioksida od 50 posto po putniku po prijeđenom kilometru do 2030. godine

Prvi od navedenih 60 Airbus A220 dizajniran je posebno za Air France. Zrakoplov na sebi ima nove Air France boje i na prednjem dijelu trupa ima krilatog morskog konjića, povijesni simbol zrakoplovne kompanije koji oslikava njenu bogatu povijest. Air France Airbus A220 moći će primiti 148 putnika. Svako sjedište bit će opremljeno USB priključcima tipa A i tipa C i svi putnici će imati pristup Wi-Fi mreži sa svojih osobnih uređaja.

Kako je riječ o potpuno novom tipu zrakoplova u floti, čitava kompanija se priprema za dolazak letjelice najnovije generacije – od pilota i stjuardesa do zaposlenih na održavanju.

Airbus A220 će proći niz testova na zemlji i u zraku, a mjesec dana po dolasku koristit će se samo za obuke letačkog i zemaljskog osoblja. Formirane su dvije osnovne grupe – piloti i stjuardese – koji će dalje obučavati svoje kolege. Plan kompanije je da približno 700 pilota bude obučeno za upravljanje ovim zrakoplovom. Također, 14 stjuardesa obučeno je u Zürichu između rujna i prosinca 2020 i sada provode daljnje obuke za kabinsko osoblje.