Beroš: Brzi antigenski test bit će dovoljan za dokazivanje covida-19

S negativnim brzim antigenskim testom moći će se dobiti EU-ova digitalna covid potvrda koje će vrijediti u Hrvatskoj, no za ostatak EU-a i dalje treba negativan PCR test

17
[Image by analogicus from Pixabay]

PCR test više neće biti obavezan – za dokazivanje covida-19 i dobivanje EU-ove digitalne covid potvrde uskoro će biti dovoljan brzi antigenski test, najavio je u ponedjeljak ministar zdravstva Vili Beroš prilikom posjete KBC-u Split.

“Promijenit će se paradigma testiranja. PCR više neće biti obavezan, a bolest će se moći dokazati brzim antigenskim testovima koji su sve relevantniji”, rekao je ministar zdravstva odgovarajući na pitanja novinara.

O tome će u utorak razgovarati predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Razgovarat će se i o tome da se brzi antigenski testovi radi dokazivanja bolesti mogu obavljati na uputnicu. To bi trebao biti odgovor na pojavu nove varijante virusa, smatra Beroš.

S negativnim brzim antigenskim testom moći će se dobiti EU-ova digitalna covid potvrda koje će vrijediti u Hrvatskoj, no za ostatak EU-a i dalje treba negativan PCR test.

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata zabilježeno 1578 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a postotak pozitivnih među testiranima je 36,33 posto.

“Bilježimo porast novozaraženih u odnosu na prošli ponedjeljak kada je novozaraženih bilo 1103”, istaknuo je ministar nakon posjeta KBC-u Split u kojemu je ovih dana stanje dramatično zbog velikog priljeva bolesnika.

U Hrvatskoj je najmanje jednom dozom 66,59 posto odraslog stanovništva, a s trećom dozom 594.120 osoba. Četrnaestodnevna stopa incidencije na 100.000 stanovnika porasla je na 1769,93.