Od 1. siječnja sve bolnice postaju državne

Na državu se prenose samo osnivačka prava, ne prenosi se vlasništvo ni neki drugi elementi, naglašava ministar zdravstva te dodaje kako je to "korak koji je već prošao određenu proceduru u Hrvatskom saboru i šire"

52
[Izvor: Pixabay]

Od 1. siječnja sve bolnice postaju državne, potvrdio je u ponedjeljak ministar zdravstva Vili Beroš. Grad Zagreb najavio je da će podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Postupak prijenosa osnivačkih prava počinje 1. siječnja, najavio je ministar zdravstva. Dodao je da građane na zanima tko je vlasnik bolnica, nego kako se upravlja zdravstvenim ustanovama. A iz prijedloga se podrazumijeva da država to zna bolje od sadašnjih nositelja osnivačkih prava.

Na državu se prenose samo osnivačka prava, ne prenosi se vlasništvo ni neki drugi elementi, naglašava ministar zdravstva te dodaje kako je to “korak koji je već prošao određenu proceduru u Hrvatskom saboru i šire”.

Beroš odbacuje tvrdnju da je centralizacija korak prema ukidanju nekih bolnica: “Mogu garantirati da neće biti ukidanja bolnica u Republici Hrvatskoj. Bitno je napomenuti da nigdje ništa neće biti odneseno, sve ono što je u pojedinoj županiji, u kontekstu općih bolnica, i dalje će služiti našim pacijentima, ali u jednom prijelaznom, drugačijem modelu funkcioniranja. Mi moramo svi zajedno sudjelovati u procesima javne nabave. Moramo sudjelovati u procesima stvaranje centara izvrsnosti”.

U Gradu Zagrebu ističu velika ulaganja u zdravstvene ustanove, osobito u posljednje tri godine, te smatraju da bi Grad Zagreb trebao ostati osnivač.

Što promijene znače za građane, objasnila je za Hrvatski radio pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Lora Vidović: “On što gube su, prije svega, financijska izdvajanja koja su građani kroz proračun izdvajali za Kliničku bolnicu Sveti Duh. Izgubili bi mogućnost utjecanja na zdravstvene politike, odnosno kreiranje modernih i progresivnih zdravstvenih politika”.

Beroš tvrdi da zdravstvena administracija treba sagledati sve elemente i da će se i dalje uzimati u obzir specifičnosti pojedinih županija, poput broja stanovnika i dobi.