Od ponedjeljka obvezan rad od kuće kad god je to moguće

Od ponedjeljka poslodavci su obvezni organizirati rad od kuće kad god je to moguće, a pooštrit će se kontrola epidemioloških mjera u ugostiteljskim objektima. Kontrolirat će se broj gostiju, održavanje fizičkog razmaka, korištenje maski...

182
rad od kuće

U ponedjeljak u ponoć na snagu su stupile nove, strože epidemiološke mjere. Nove mjere uglavnom se odnose na masovna okupljanja i druženja u zatvorenim prostorima, ali uvedena je i obveza poslodavcima da organiziraju rad od kuće kad god je to moguće.

  • Prema novoj odluci zabranjena  su javna okupljanja i događanja na otvorenom za više od 50 osoba (dosad je ograničenej bilo 100 osoba), a ona s covid-potvrdama i uz suglasnost lokalnih stožera ograničavaju se na 200 osoba.
  • U zatvorenom prostoru okupljanja su ograničena na najviše 25 osoba (dosad 50), a ona uz covid- potvrde ograničavaju se na 100 osoba.
  • Na privatnim okupljanjima dopušteno je 20 osoba (dosad 30). Iznimka su okupljanja na kojima svi svi prisutni imaju covid-potvrde, gdje je dopušteno prisustvo do 50 osoba.
  • Broj gledatelja na sportskim natjecanjima ograničava se tako što će u zatvorenim prostorima moći biti popunjeno najviše 20 posto pojedine tribine, a na otvorenom do 40 posto tribine.
  • Upotreba maski obvezna je bez obzira na posjedovanje covid-potvrda na vjerskim i umjetničkim programima, kinoprojekcijama i izložbama te sjednicama predstavničkih tijela. Dosad je to bila samo preporuka.

Za sada se neće skraćivati radno vrijeme ugostiteljskih objekata, ali pooštrit će se kontrola epidemioloških mjera, najavio je u petak načelnik Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Kontrolirat će se broj gostiju, održavanje fizičkog razmaka od 1,5 metara i korištenje maski dok se ne sjedi za stolom, prozračivanje i čišćenje prostorija.