Trećina Hrvata spremna je plaćati nosivim uređajima

Više od 175 milijuna Europljana želi plaćati nosivim uređajima, a popularnost beskontaktnih kartica temelj je sve veće potražnje potrošača za plaćanjem nosivim uređajima

166
plaćanje nosivim uređajima

Gotovo četvrtina (24 posto) Europljana želi koristiti beskontaktno plaćanje odnosno „prisloni i plati“ metodu plaćanja pametnim satom, narukvicom, privjeskom ili drugim nosivim uređajem, pokazali su najnoviji podaci koje je objavio Mastercard. U Hrvatskoj se udio građana koji žele plaćati na ovaj način penje na 32 posto.

Veliki uspjeh beskontaktne potrošnje Mastercard i Maestro karticama, koja je u prošloj godini rasla za 145 posto, potaknuo je Europljane da razmišljaju o još novijim metodama plaćanja. Uz ovaj rast popularnosti, nestaju i prepreke za beskontaktno plaćanje.

Pilot-projekt ABN AMRO-a

Brige oko prevara se smanjuju (-24 posto), u čemu predvode Nizozemska (-41 posto), Španjolska (-33 posto) i Ujedinjeno Kraljevstvo (-31 posto).

Banke diljem Europe rade s kompanijom Mastercard na uvođenju novih načina beskontaktnog plaćanja. ABN AMRO je jedna od prvih banaka koja je povezala račun korisnika s nosivim uređajem te omogućila plaćanje diljem svijeta, u okviru pilot-projekta s 500 potrošača različitih dobnih skupina koji će iskusiti kako je plaćati prstenom, satom, narukvicom ili privjeskom.

„Europa je predvodnik u beskontaktnom plaćanju, a taj je nevjerojatan uspjeh stvorio potražnju za još većom praktičnošću“, rekao je Paolo Battiston, izvršni potpredsjednik, Digital Payments & Labs Europe, Mastercard.

Digitalna ekonomija

Povjerenje kupaca u beskontaktnu tehnologiju je veće nego ikad, zbog čega su spremni isprobati beskontaktno plaćanje i na povezanim uređajima. Pilot-projekti poput ovog u Nizozemskoj će osnažiti potrošače u digitalnoj ekonomiji.“

Mastercard će i dalje raditi s trgovcima kako bi pomogao u ispunjenju očekivanja potrošača vezanih uz plaćanje nosivim uređajima. Prošle je godine u odnosu na 2016. , broj prodajnih mjesta koja prihvaćaju beskontaktne transakcije u cijeloj Europi porastao 42 posto što je rezultiralo s ukupno 38 posto beskontaktnih transakcija u trgovinama.

Bolje korisničko iskustvo

Nizozemska je idealno mjesto za pokusne projekte u segmentu plaćanja nosivim uređajima jer 80 posto terminala u zemlji već prihvaća beskontaktna plaćanja. Prema podacima ABN AMRO banke, više od 50 posto plaćanja u Nizozemskoj je beskontaktno.

„Uz jasna očekivanja potrošača i tehnologiju dostupnu već danas, vrijeme je da napustimo komplicirane metode plaćanja i prihvatimo bolje korisničko iskustvo koje donose plaćanja nosivim uređajima“, rekla je Yvonne Duits, Product Owner Payments, ABN AMRO. „Želimo potrošačima omogućiti veću praktičnost i ponuditi im metodu plaćanja koja odgovara njihovim željama, a pilot-projekt pruža upravo to.“

Dodatno, Mastercard je nedavno najavio inicijativu za stvaranjem veće dosljednosti u plaćanju tako što će beskontaktna plaćanja učiniti globalnim standardom u narednih pet godina.