Bez covid potvrde uskoro nećemo moći u bolnice ni u trgovačke centre

Usprkos tome što je riječ o ograničavanju kretanja, pa i dostupnosti zdravstvenih usluga, primjena covid potvrde bila bi, u domeni odluka Stožera. Nema potrebe da se ograničavanje zdravstvene zaštite regulira zakonom ili odlukom Sabora

51
[Image by StockSnap from Pixabay]

Možete ju zvati covid potvrdom, certifikatom ili putovnicom, no uskoro će vam kretanje bez tog dokumenta biti ograničeno. Naime, cijepljenje protiv covida neće postati obvezno, no Nacionalni stožer civilne zaštite razmatra mogućnost da ograniči ulaz osobama bez digitalne covid potvrde u bolnice i druge javne institucije, ali i pristup mjestima na kojima se okuplja veliki broj ljudi, poput trgovačkih centara. To bi, vjerojatno, i dalje bilo regulirano odlukama Stožera, a ne zakonom odnosno odlukom Hrvatskog sabora.

Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite objašnjavaju kako se sve može “elegantno” riješiti tako da se primjerice uvede obveza da svaka osoba koja ulazi u zdravstvenu ustanovu, bila ona zaposlenik ili pacijent (naravno izuzev hitnih slučajeva), mora imati covid digitalnu potvrdu. Drugim riječima, zaposlenici koji nisu cijepljeni ili nisu preboljeli bolest covid-19, morali bi se testirati svakih 48 sati da bi pristupili radnom mjestu. Pristup zdravstvenim ustanovama bio bi ograničen i pacijentima kojima nije potrebna hitna medicinska pomoć, a nemaju covid potvrdu, piše Jutarnji list.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je za Index da Stožer zbog sigurnosti pacijenata razmatra mogućnost uvođenja testiranja prilikom ulaska u bolnice, ali i mogućnost da se zdravstvenim djelatnicima rad ograniči na razdoblje u kojem vrijedi njihova potvrda ili da se svakih 48 sati testiraju.

Pravila za cijeli javni sektor

Prema informacijama iz Stožera slična pravila propisala bi se za cijeli javni sektor pa i šire. Naime, pravila bi vrijedila i za pristup trgovačkim centrima, u kojima bi građani s potvrdom mogli šetati bez maske i bez održavanja fizičkog razmaka. Iako Svjetska zdravstvena organizacija zbog novih inačica virusa preporučuje da se nastavimo pridržavati osnovnih epidemioloških mjera – nošenja maski, održavanja fizičkog razmaka i dezinfekcije ruku.

“Prvenstveno idemo u smjeru da procijepimo ljude koji su u najvećem kontaktu s drugim ljudima. Riječ je o vozačima u javnom prijevozu, učiteljima, profesorima, odgojiteljima, zdravstvenim radnicima, ljudima koji rade na šalterima ili su na drugi način u svakodnevnom kontaktu s većim brojem ljudi. Naš cilj je sad spriječiti širenje bolesti i stvoriti uvjete da najesen nemamo val kakav smo imali prošle godine”, tumači Beroš.

To bi trebao biti put kojim bismo se vratili životu uobičajenom prije pandemije, smatra Stožer. Barem za one koji posjeduju QR kod ili potvrdu kojom se dokazuje da su preboljeli bolest, da su cijepljeni ili da su testirani unutar zadnjih 48 sati. Jedina razlika u odnosu na “staro normalno” bila bi očitavanje koda na covid potvrdi prilikom ulaska.

Nema potrebe za zakonskim izmjenama

To bi, smatraju u Stožeru, trebalo potaknuti građane da se cijepe. Primjena covid potvrde bila bi, naravno, u domeni odluka Stožera. Nema potrebe da se ograničavanje kretanja ili zdravstvene zaštite regulira zakonom ili odlukom Sabora. To će, nema sumnje, potvrditi i većina sudaca Ustavnog suda Republike Hrvatske.

Potpredsjednik Vlade, ministar unutarnjih poslova i šef stožera Davor Božinović rekao je da se medicinske maske više neće morati nositi u svim okolnostima, odnosno na događanjima na kojima su prisutne samo osobe koje posjeduju digitalnu potvrdu.

Digitalne potvrde će biti zamjena za nošenje maski, rekao je Božinović. Dodao je da je do petka u Hrvatskoj izdano oko 300 tisuća digitalnih potvrda.

“Siguran sam će toga biti sve više. Dok se ne proglasi kraj epidemije, a nije baš nešto da je to na vidiku, bojim se da će uporaba tih potvrdi biti sve ekstenzivnija, pogotovo kad dođe jesen i kad će se morati ulaziti u zatvorene prostore”, poručio je Božinović.