Dizel poskupljuje na 14,13 kuna, eurosuper na 13,79 kuna

Autobusni prijevoznici predložili su u četvrtak vladi četiri mjere kojima bi se omogućilo normalno funkcioniranje sektora u trenutnim izvanrednim okolnostima

249
[Image by Rudy and Peter Skitterians from Pixabay]

Gorivo će od ponoći ponovo poskupiti. Očekuje se veliki porast cijene, oko 1,60 kuna po litri. Tako bi cijena litre dizela trebala porasti s 12,53 kune na 14,13 kuna, a cijena eurosupera s 12,19 kuna na 13,79 kuna.

Kako bi ublažila rast cijena, Vlada je prošlog tjedna ograničila maržu trgovaca naftnih derivata i privremeno smanjila trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo. Prema Vladinim procjenama, tim mjerama je prošlotjedno poskupljenje dizela i benzina ograničeno na 80 lipa odnosno na 1,20 kuna, dok je prema tržišnim kretanjima trebalo iznositi oko dvije kune.

>>Vlada privremeno smanjila trošarine i ograničila marže na goriva

Dio ekonomista tvrdi da nafta neće još dugo biti skupa.

“Taj rast cijena će vrlo vjerojatno biti zaustavljen koncem ove godine, neovisno o raspletu političke i vojne situacije u Ukrajini. Počet će djelovati tržišni mehanizmi: zbog visokih cijena potrošači će smanjiti potrošnju”, tumači ekonomski analitičar Damir Novotny.

Autobusni prijevoznici predložili su u četvrtak vladi četiri mjere kojima bi se omogućilo normalno funkcioniranje sektora u trenutnim izvanrednim okolnostima. Autobusni prijevoznici traže da Hrvatska ne slijedi zemlje koje su ograničile pristup gorivu, predlažu uvođenje “prijevozničkog dizela” , hitno potpisivanje ugovora o javnoj usluzi sa županijama te nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta.

>>Autobusni prijevoznici predlažu uvođenje “prijevozničkog dizela

Ako Vladina pomoć izostane, autobusni prijevoznici najavili su poskupljenje karata za trideset posto. Karta Zagreb – Split bi tako poskupjela za pedesetak kuna, navodi se u Dnevniku Nove TV.

Nakon ruske agresije na Ukrajinu cijene nafte dosegnule su najvišu razinu od 1008. godine: na londonskom tržištu barel je vrijedio 139 dolara, a na američkom 130 dolara. Tijekom tjedna tržište se malo umirilo i cijena je blago pala: na londonskom tržištu pala za 4,8 posto, na 112,67 dolara, a na američkom za 5,7 posto, na 109,33 dolara.