Vlada privremeno smanjila trošarine i ograničila marže na goriva

Vlada je odlučila smanjiti privremeno trošarine na gorivo i ograničiti maloprodajne marže na benzin, dizel i plavi dizel kako bi ublažila rast cijena. Od utorka će se eurosuper prodavati po cijeni od 12,19 kn za litru, eurodizel po 12,53 kn, a plavi dizel po 8,04 kn

46
cijene goriva
[Izvor: Pixabay]

Hrvatska vlada odlučila je smanjiti privremeno trošarine na gorivo i ograničiti maloprodajne marže na benzin, dizel i plavi dizel kako bi ublažila rast njihovih cijena. Naime, cijene nafte dosegnule su najveću razinu od 2008. godine.

Jedna od posljedica agresije Rusije na Ukrajinu je značajan rast cijena energenata – prvenstveno plina i naftnih derivata, ali i cijena električne energije, istaknuo je na sjednici predsjednik Vlade Andrej Plenković. “S obzirom na to da je na svjetskom tržištu cijena nafte značajno porasla, Vlada je odlučila donijeti nove mjere kojima ćemo ublažiti očekivani rast cijena naftnih derivata.”

Ukupne marža na dizelsko i benzinsko gorivo fiksirana je na 75 lipa po litri te na 50 lipa za plavi dizel. Izmjenom uredbe Vlada će smanjiti trošarine na dizelsko i benzinsko gorivo na 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizela.

Prema Vladinim procjenama cijene goriva bi bez ovih mjera porasle za oko dvije kune, dok će se primjenom mjera poskupljenje svesti na 80-ak lipa odnosno 1,20 kuna.

“Da ne napravimo ništa, sutra bi cijena dizela porasla na 13,71 kunu, a zahvaljujući našim mjerama doći će se do 12,53 kune za litru dizela. Za benzin, da ne napravimo ništa, cijena bi sutra bila 13,28 kuna, a uz naše mjere cijena će biti 12,19 kuna za litru”, rekao je Plenković.

Cijena plavog dizela će rasti sa 6,50 kuna na 8,04 kune za litru, a Vlada je najavila dodatni program pomoći za poljoprivrednike i ribare.

Zbog manjih trošarina u proračunu 152 mil. kuna manje

Trošak državnog proračuna zbog smanjenja trošarina procijenjen je na 152 milijuna kuna, uz ograničen rok važenja smanjenja trošarina od 90 dana, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Plenković je dodao da će Vlada nastaviti pratiti situaciju i po potrebi će korigirati mjere prije isteka roka od 90 dana.

Rast cijena struje i plina komentirao je ministar gospodarstva Tomislav Ćorić: “Jutros je cijena električne energije na referentnom tržištu u jednom trenutku dosegla 540 eura po megavatsatu. Prošle godine na isti dan iznosila ja 62 eura. Ako govorimo o plinu, jutros je cijena na tržištu bila 320 eura za megavatsat, a prošle godine na isti dan bila je 18 eura. Cijena nafte je u ponedjeljak ujutro u jednom trenutku premašila 120 dolara po barelu”.

Ministar Ćorić ponovio je kako se Vlada nada deeskalaciji sukoba u Ukrajini, što bi “posredno moglo dovesti do smirivanja tržišta”. “Međutim, moramo biti spremni i na drugačije scenarije”, zaključio je ministar gospodarstva.

>>Vlada ponovo zamrzava cijene goriva