Do subote u 15 sati popisalo se više od 1,15 milijuna građana

Ako se kućanstvo samostalno popisalo i većinu će vremena biti odsutno, jedinstvenu šifru (kod) moguće je zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti. Također možete zamoliti susjeda da šifru preda popisivaču

12
popis stanovništva

Prva faza popisa stanovništva privodi se kraju, a prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS) do subote, 25. rujna u 15 sati samostalno se popisalo više od 1.157.000 građana.

Najviše građana popisalo se Zagrebu, 354.919, a slijede Splitsko-dalmatinska županija sa 115.159 i Primorsko-goranska županija sa 100.372 popisanih.

Građani se samostalno mogu popisati još danas, do 26. rujna.

Da biste se samostalno popisali treba kliknuti link za samopopisivanje koji vodi na sustav e-Građani. Za pristup popisnom upitniku u elektroničkom sustavu e-Građani koristi se Nacionalni identifikacijski i autentifikacijski sustav (NIAS). Nakon autentifikacije, odabiranja vjerodajnice i registriranja, možete ispuniti upitnik.

U procesu samopopisivanja građani digitalno ispunjavaju upitnike o svom stanu i kućanstvu te o svim članovima kućanstva.

Za svako kućanstvo podatke daje jedna referentna osoba – od identifikacijskih podataka do podataka o stanu, kućanstvu i svim članovima kućanstva.

Sadržaj u popisnici e-ispitanik može mijenjati sve dok je ne zaključa i pošalje. Također, moguće je spremiti podatke i prekinuti upis te ga, sve dok traje faza samopopisivanja, nastaviti kasnije. Naknadne izmjene i popisivanje dodatnih članova kućanstva nakon što je popisnica predana i zaključana nisu moguće u fazi samopopisivanja.

Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik prijavom u sustav za samopopisivanje može vidjeti samo jedinstvenu šifru (kod) generiranu u trenutku predaje popisnice, koja služi kao dokaz o uspješnoj predaji popisnice i koju će dati popisivaču pri terenskom popisivanju.

Terensko popisivanje počinje 27. rujna. Popisivači će obilaziti sva kućanstva, pa i ona samopopisana, kako bi preuzeli šifru (kod). Ako popisivač nikoga ne zatekne kod kuće, ostavit će pisanu obavijest i dogovoriti termin popisivanja.

Osoba koju se popisuje nije dužna pustiti popisivača u stan. Popisivač pak ne treba inzistirati na ulasku u stan te se kućanstvo u tom slučaju može popisati na hodniku ili ispred kuće.

Ako se kućanstvo samostalno popisalo i većinu će vremena biti odsutno, jedinstvenu šifru (kod) moguće je zapisati na papir i zalijepiti na vrata kako bi je popisivač mogao preuzeti. Također možete zamoliti susjeda koji očekuje popisivača da preda popisivaču jedinstvenu šifru od samopopisivanja.