EU zaštićeni Bjelovarski kvargl

Europska komisija odobrila je novu zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla iz Hrvatske

91
Bjelovarski kvargl
Bjelovarski kvargl (Foto: Ministarstvo poljoprivrede)

Europska komisija odobrila je novi zahtjev za upis tradicionalnog proizvoda „Bjelovarski kvargl” u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Bjelovarski kvargl je hrvatski sir s bjelovarsko-bilogorskog područja. Proizvodi se s pomoću svježeg kravljeg mlijeka kojem se nakon cijeđenja dodaje sol i slatka paprika, a zatim se oblikuje ručno u skladu s tradicionalnim postupkom, u male stošce koji se suše i dime.

Bjelovarski kvargl je 25. hrvatski poljoprivredni proizvod zaštićen u Europskoj Uniji

Hrvatska sada ima 25 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.

Jamstvo kupnje autentičnog proizvoda

Uz naziv Bjelovarski kvargl, registrirani su: Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen, Lički krumpir, Istarski pršut / Istrski pršut, Drniški pršut, Dalmatinski pršut, Poljički soparnik / Poljički zeljanik / Poljički uljenjak, Zagorski puran, Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci i Paški sir.

EU znak zaštićene oznake izvornosti odnosno zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda.

Uz kvargl u registar je sada uvršteno i „Huile d’ olive de Provence”, djevičansko ili ekstra djevičansko maslinovo ulje proizvedeno u provansalskoj regiji koje se sastoji primarno od maslina sorti Aglandau (najmanje 20%), Bouteillan, Cayon i Salonenque.

Po sastavu se razlikuje od maslinovih ulja iz susjednih regija i, ovisno o varijantama, izrazitu je gorko i profinjeno, arome svježe trave i i/ili artičoka ili crnih maslina, kandiranog voća, šume i/ili prepečenog kruha.

Taj naziv pridružit će se više od 1467 proizvoda koji su već zaštićeni u okviru sustava kvalitete, a čiji je popis možete pronaći u bazi podataka eAmbrosia.