Europska komisija započela konzultacije o minimalcu

Komisija će ovog tjedna krenuti u konzultacije, s početnim prijedlogom da minimalna plaća bude u visini 60% prosječne plaće, kojeg je iznio Frans Timmermans

321
Minimalna plaća

Predsjednica nove Europske komisije Ursula von der Leyen, počela je ostvarivati svoje obećanje o jednakoj minimalnoj plaći, u skladu s posebnostima tržišta rada u svakoj zemlji članici.

Komisija će ovog tjedna krenuti u konzultacije, s početnim prijedlogom da minimalna plaća bude u visini 60% prosječne plaće, kojeg je iznio Frans Timmermans.

Cilj je osmisliti direktivu koja bi definirala smjernice za određivanje minimalne plaće, tako da ona, s jedne strane, bude dovoljno visoka za pristojan život radnika, a s druge strane, treba poslužiti kao mjera za smanjenje odljeva mozgova s istoka na zapad EU.

Minimalna plaća definirana je u većini zemalja članica – osim u Austriji, Cipru, Danskoj, Finskoj, Italiji i Švedskoj. U Hrvatskoj minimalna plaća iznosi 4063 Kn brutto (cca. 550 eura), a najviša je u Luksemburgu gdje je, prema podacima Eurostata, nešto viša od 2000 eura.

Protiv prijedloga Komisije već su se izjasnile skandinavske zemlje (Švedska, Danska i Finska) s tezom da prvo žele vidjeti tekst direktive o minimalnoj plaći, jer smatraju da bi  mogla naštetitii kvaliteti kolektivnih ugovora između poslodavaca i sindikata zaposlenika.