GPZO: Poduzetnicima plin po varijabilnim cijenama uz minimalnu maržu

Poslovnim subjektima ponudit će se ugovori s varijabilnom cijenom plina. Uz minimalnu maržu u odnosu na varijabilnu cijenu po kojoj će GPZO kupovati plin od dobavljača, tvrtka će prodavati plin poslovnim korisnicima.

41
Gradska plinara Zagreb Opskrba
[Foto: Točka Na i Media]

Nakon najave drastičnog poskupljenja plina, mnogi tržišni opskrbljivači plinom odustaju od biznisa, a njihovi korisnici vraćaju se javnom opskrbljivaču – Gradskoj Plinari Zagreb – opskrba, koja bi mogla naglo i neplanirano dobiti gotovo 50 tisuća novih korisnika za koje nema dovoljno kapaciteta.

“Riječ je o novim korisnicima, kućanstvima koja nismo predvidjeli kada smo kupovali plin u četvrtom mjesecu. Tada smo po regulativi morali reći koliko korisnika imamo. Kupili smo plin s 10 posto manevarskog prostora. Nije se predvidjelo da će u jednom trenutku jako puno tržišnih opskrbljivača odustati od plinskog biznisa i da će kućanstva koja su njihovi korisnici prelaziti Gradskoj plinari Zagreb – Opskrbi”, rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Podsjetio je da Gradska plinara Zagreb – Opskrba plinom opskrbljuje 60 posto kućanstava u Hrvatskoj. S obzirom na dosta povoljan ugovor koji GPZO ima s dobavljačima plina, izlazak Grada iz plinskog biznisa i prepuštanje Gradske plinare Zagreb – Opskrbe HEP-u bilo bi loše za cijelu Hrvatsku, poručio je Tomašević.

Problem je i naplata usluge novim korisnicima: “GPZO našao bi se u situaciji da mora naplaćivati fiksnu cijenu novim korisnicima – govorimo o ovih 50 tisuća kućanstava – kojima tržišni opskrbljivači više ne žele dostavljati plin, a moraombi kupovati plin po šest puta većoj cijeni. I tako nastaje razlika od gotovo 100 milijuna eura”, objasnio je zagrebački gradonačelnik.

Poslovnim subjektima ponudit će se ugovori s varijabilnom cijenom plina. Uz minimalnu maržu odnosu na varijabilnu cijenu po kojoj će GPZO kupovati plin od dobavljača, tvrtka će prodavati plin poslovnim korisnicima.

Poskupljenje električne energije veliki je pak udar za Zagrebački električni tramvaj i za Vodoopskrbu: “Do sada je 50 milijuna kuna odlazilo za električnu energiju za pumpanje vode u cijevima. Sada će to porasti vjerojatno 4 puta i novi trošak će biti 200 milijuna kuna”.

Gradonačelnik Tomašević nada se da će se rješenje kojim bi se smnjilo povećanje troškova komunalnih usluga pronaći u suradnji s Vladom.