Modernizacijom će se kapacitet INA-ine rafinerije u Rijeci povećati za 10%

Ulaganje će povaćati konkurentnost rafinerije na mediteranskom tržištu i pridonijeti većoj sigurnosti opskrbe domaćeg i ostalih okolnih tržišta na kojima INA posluje, osobito kada je riječ o dizelskim gorivima

54
[Izvor: Ina.hr]

U INA-inoj rafineriji nafte Rijeka u Urinju podignut je 120 metara visok toranj novog pogona za obradu teških ostataka. Time je završen važan dio projekta obnove i nadogradnje riječke rafinerije vrijednog 4 milijarde kuna koji će biti završen 2024. godine. Grade se silos i luka za odvoz koksa i obnavljaju se postrojenja, a cij je proizvoditi više “bjelih proizvoda” – motornih goriva, dizela i benzina. U rafineriji se uz azerbajdžansku prerađuje i hrvatska nafta.

“Projektom ćemo povećati kapacitet INA-ine rafinerije za oko 10 posto. I što je još važnije -povećat ćemo udio dizela u ukupnoj proizvodnji za oko 25 posto. A dizel je ono čega trenutno najviše nedostaje na tržištu”, rekao je izvšni direktor INA-ine rafinerije Goran Pleše za Hrvatski radio. Nakon modernizacije ukupni kapacitet rafinerije bit će oko 4,5 milijuna tona,  a očekuje se da će povećanje proizvodnje dizela zadovoljiti potrebe hrvatskog tržišta i tržišta okolnih zemalja.

“Nusprodukt ovog projekta je naftni koks. Zatvorenim transportnim sustavom koks će doći iz postrojenja do silosa, a iz silosa će se transportirati u luku, odakle će se odvoziti brodovima. Imat ćemo potpuno zatvoreni sustav, bez ikakvog utjecaja na okoliš”, razložila je voditeljica projekta Vedrana Janjić.

“Ljeto se bliži kraju i uspjevamo opskrbiti tržište. Zimi je potražnja za proizvodima znatno manja. Zato smo ove radove, koje možemo izvesti samo kada rafinerija stoji, planirali za zimu. Mi do tada planiramo napuniti naša skladišta, a ugovore o uvozu derivata imamo i s dobavljačima kako bismo mogli sigurno opskrbiti tržište u tom razdoblju”, poručio je Pleše.