INA i HEP osvojili Deloitteovu nagradu „Green Frog“

INA d.d. osvojila je Deloitteovu Green Frog nagradu za najbolje izvješće o održivosti, dok je HEP d.d. osvojio Green Frog nagradu za najveći napredak u izvještavanju u 2018. godini.

80
Green Frog
Ina d.d. - Green Frog nagrada za najbolje izvješće o održivosti

Svečana dodjela nagrade „Green Frog“ na razini država srednje Europe, kojima su se ove godine pridružile Rusija i druge države iz Zajednice neovisnih zemalja, po prvi je puta održana u Hrvatskoj, i to u sklopu konferencijeUlaganje u održivost“, koju su zajednički organizirali Deloitte, Hrvatska udruga poslodavaca i Global Compact Mreža Hrvatske.

Uvodne govore na Konferenciji održali su Vedrana Jelušić, Deloitteova partnerica u Odjelu financijskog savjetovanja i Davor Majetić, glavni direktor HUP-a. Uzvanike su pozdravili i Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike i Zdenko Lucić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Vedrana Jelušić je u svom izlaganju istaknula: „Drago nam je da možemo pružiti podršku investitorima kojima su ulaganja u održivost prioritet. Smanjenje štetnih emisija, povećanje energetske učinkovitosti i zaštita okoliša podižu konkurentnost i jačaju otpornost gospodarstva u svim ekonomskim ciklusima.”

Održivo poslovanje jamči uspješnu i sigurnu budućnost

„Tvrtkama je danas isplativije ulagati u održivost nego ignorirati ovaj aspekt poslovanja jer sva istraživanja ukazuju na to da budući dionici poslovne zajednice sve više evaluiraju tvrtku upravo kroz aktivnosti koje provode na području ulaganja u održivost. Tvrtke koje ulažu u održivost su konkurentne i privlačne budućim investitorima, ali i potrošačima i klijentima kao i novim zaposlenicima koji sve više traže posao u tvrtkama koje imaju razvijene više ciljeve poslovanja.“, kazao je Davor Majetić u uvodnom govoru.

Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike je, povodom dodjele Green Frog nagrada, rekao je: „Poslovati u skladu s ciljevima održivog razvoja je zahtjevan proces i kratkoročno nosi velike troškove, no dugoročno se uvelike isplati. Čestitam svim tvrtkama koje se danas natječu za nagradu Green Frog i koje su učinile sve da osvijeste važnost primjene politika održivog razvoja. Održivo poslovanje jamči uspješnu i sigurnu budućnost za sve koji ga primjenjuju.“

“Deloitteov natječaj Green Frog za najbolje izvješće o održivosti je inicijativa koja nastoji promicati održivost kao temelj poslovne uspješnosti. Iz godine u godinu, na navedeni natječaj prijavljuje se sve više sudionika, a ove godine je taj broj posebno impozantan” istaknula je Ivana Turjak Čebohin, direktorica u Deloitteu i voditeljica Green Frog Award Hrvatska te dodala: “Navedeno budi nadu da su hrvatske tvrtke prepoznale potrebu integriranja održivih ciljeva u strateške ciljeve, kao nepobitno ključnog uvjeta uspješnog opstanka na dugi rok”.

INA i HEP dobitnici Green Frog nagrade

Nagradu Green Frog Deloitte dodjeljuje od 2000. godine. Ove je godine zaprimljeno i ocijenjeno 112 izvješća, od kojih se deset kvalificiralo za ulazak u regionalni krug natjecanja, a pet u uži krug za dodjelu nagrade na regionalnoj razini.

Deloitteovu Green Frog nagradu za najbolje izvješće o održivosti osvojila je INA d.d., dok je HEP d.d. osvojio Green Frog nagradu za najveći napredak u izvještavanju u 2018. godini.

„Iznimno mi je drago što je INA, već treću godinu za redom, proglašena dobitnikom Green Frog nagrade za najbolje izvješće o održivosti u Hrvatskoj. Ova nagrada dokazuje da su naši napori u ostvarivanju održivog poslovanja prepoznati i daje nam vjetar u leđa da i dalje predano radimo na još jačoj integraciji održivosti u sve naše poslovne procese.”, izjavila je Angelika Brnada, direktorica Održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša INA-e.

“Veličina i značaj HEP grupe te široki raspon ekonomskih, okolišnih i društvenih utjecaja, učvrstili su nas u odluci da izvještavanju o održivosti pristupimo odgovorno i angažirano, nastojeći pratiti najbolju postojeću praksu. Priznanje koje smo danas dobili doživljavamo kao potvrdu da smo na pravom putu kad je riječ o kvalitetnoj, sveobuhvatnoj i transparentnoj komunikaciji s našim dionicima.”, kazao je Marko Ćosić, član Uprave HEP d.d.

Nagrade na regionalnom natječaju za najbolje izvješće o održivosti u srednjoj Europi i Zajednici neovisnih zemalja (CIS) osvojili su Orange Poljska, Nornickel i Plzensky Prazdroj.

U sklopu konferencije održana je i panel rasprava “Ulaganje u održivost” na kojoj se raspravljalo o najnovijim trendovima ulaganja s učinkom.