Vanđelić najavio da kreću javni pozivi za obnovu Zagreba i okolice

Za hitne sanacije zgrada na temelju javnog poziva iz lipnja prošle godine dosad je odobreno oko 34 milijuna kuna, odnosno 12 tisuća kuna po svakoj samostalnoj jedinici u zgradi

35
Damir Vanđelić
Damir Vanđelić

Javni pozivi za obnovu Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije trebali bi biti raspisani do kraja tjedna, najavljeno je nakon sastanka međuresorne radne skupine za praćenje korištenja sredstava iz europskog Fonda solidarnosti. Prema najavama, ozbiljna obnova bi trebala početi krajem ljeta, Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručuje da se s obnovom ne kasni da je novac iz Fonda solidarnosti, 683 milijuna eura, stigao prije četiri tjedna.

“Uvijek smo govorili da će proces obnove trajati dugo. Deset sekundi potresa je minimalno deset godina obnove”, rekao je Plenković.

Za hitne sanacije zgrada na temelju javnog poziva iz lipnja prošle godine dosad je odobreno oko 34 milijuna kuna, odnosno 12 tisuća kuna po svakoj samostalnoj jedinici u zgradi. Obrađeno je 1030 prijava, dok se za ostale traži dopuna dokumentacije, pojašnjava privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba i okolice Damir Vanđelić.

“Od tih 1030 prijava od 1. siječnja 29 prelazi u Fond za obnovu i Fond ih isplaćuje”, dodao je.

Prema Zakonu o obnovi do sada je zaprimljeno 278 zahtjeva koji su u obradi. Dobar dio tih zahtjeva odnosi se na uklanjanje objekata, a jedan dio je za obnovu, pojasnio je Vanđelić.

“Ministarstvo polako priprema odluke koje očekujem već ovog tjedna. Fond će nakon toga objavljivati natječaje.”

Govoreći o setu dokumenata koje građani moraju prikupiti, ministar graditeljstva Darko Horvat odbacio je prigovore da je dokumentacija preopširna.

“Svi oni koji imaju riješene vlasničke odnose, svi oni koji za svoj stambeni prostor imaju pravovaljanu građevinsku dozvolu, nemaju gotovo nikakvih problema u popunjavanju zahtjeva”, tvrdi Horvat.

“Sama izgradnja može početi tek nakon što se završi pripremni, inženjerski dio – elaborati, ocjene stanja, projektiranje, financijsko-tehnička kontrola…”, rekao je Vanđelić.

Već sad može se početi prikupljati dokumentacija za obnovu zgrada u Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Karlovačkoj županiji, jer je pravni okvir isti kao za obnovu Zagreba i okolice.

Vlada će iz Fonda solidarnosti zatražiti dodatni iznos za pokrivanje šteta nastalih potresom u ove tri županije,