Meridijani: Odabir povijesnih udžbenika nije bio regularan

Odabir udžbenika iz povijesti prema novom kurikulumu nije bio regularan. Zbog prekratkog roka nastavnici nisu stigli dobiti otisnute primjerke odobrenih udžbenika svih nakladnika, kako bi ih usporedili i odlučili se za onaj koji je po njima najbolji

133
Meridijani

Izdavačka kuća “Meridijani“ zatražila je u srijedu od Ministarstva znanosti i obrazovanja poništenje rezultata odabira udžbenika iz povijesti prema novom kurikulumu (za prvi razred gimnazija i petih razreda osnovnih škola) iz Kataloga odobrenih udžbenika za šk. god. 2019./2020. u osnovnim i srednjim školama jer se odabir proveo na brzinu i na neprimjeren način.

U “Meridijanima” smatraju da odabir nije bio regularan, prvenstveno zbog prekratkog roka odabira. Izdavačka kuća “Meridijani“ zatražila je u srijedu od Ministarstva znanosti i obrazovanja poništenje rezultata odabira udžbenika iz povijesti prema novom kurikulumu

Naime, zbog nekoliko puta mijenjanog kurikuluma iz povijesti izdavači su tek 21. svibnja predali udžbenike na prosudbu u Ministarstvo, a udžbenici su odobreni tek 19. lipnja, uoči dvaju praznika, ali i tada neslužbeno, bez klase i broja, mavodi se u priopećenju “Merdijana” koje potpisuju Petra Somek, direktorica i izvršna urednica povijesnih udžbenika, te akademik Dragutin Feletar, glavni i odgovorni urednik.

Katalog odobrenih udžbenika povijesti Ministarstvo je objavilo u ponedjeljak 24.  lipnja, opet dan uoči praznika. Istog dana Ministarstvo  je objavilo da nastavnici za odabir najkvalitetnijeg među ponuđenim udžbenicima imaju samo tri dana, od 26. do 28. lipnja. Kako su nakladnici mogli efektivno u samo tri radna dana otisnuti odobrene udžbenike i poštom ih dostaviti školama u cijeloj Hrvatskoj, a nakon toga ih nastavnici još proučiti i međusobno usporediti te odabrati najbolji, pitaju u Merdijanima.

Odabir na temelju neodobrenih, radnih verzija

Rok se mogao “uhvatiti“ samo tako da se udžbenici otisnu i dostave školama mnogo prije nego su odobreni, što su neki veliki nakladnici i učinili. A to znači da su nastavnici birali na temelju neodobrenih, dakle nevrijedećih radnih verzija udžbenika. Stoga u izdavačkoj kući “Meridijani” cijeli odabir povijesnih udžbenika smatraju neregularnim.

Iako je naknadno, na traženje “Meridijana“, Ministarstvo produžilo rok za odabir povijesnih udžbenika do 4. srpnja, pogreška se nije dala ispraviti, jer je većina škola poštovala zadani rok za oduluku do 28. lipnja. Tim više, jer se nakon 28. lipnja više nije moglo birati aplikacijom, nego na drugi, teži način – slanjem maila iz škole. A Ministarstvo je već 1. srpnja javno objavilo da je odabir udžbenika završen.

Na sastanku s nakladnicima u Ministarstvu početkom godine jasno je rečeno da će izbor povijesnih udžbenika radi kašnjenja kurikuluma ići u drugi krug i da će nastavnici i profesori moći birati do 10. ili 15. srpnja. Međutim, sve je iznenada obavljeno ranije, u nemoguće kratkom roku i to u vrijeme brojnih obveza nastavnika na kraju školske godine i maturalnih putovanja.

Udžbenici bez radnih bilježnica

Za peti razred iz povijesti odobrne su samo dvije radne bilježnice. Uza sve to, radne bilježnice iz povijesti za 5. razred osnovne škole nije odobravalo Ministarstvo, nego Agencija za odgoj i obrazovanje, a nastavnici nisu uopće imali informacije kojim su izdavačima one odobrene, a kojima ne. Kako su radne bilježnice iz povijesti odobrene samo “Meridijanima“ i još jednom izdavaču, ispada da su mnogi nastavnici izabrali udžbenik iz povijesti za 5 razrede osnovnih škola ne znajući da uz njega nije odobrena i radna bilježnica, navodi se u priopćenju “Meridijana”.

“Budući da smo u izradu novih udžbenika uložili ogroman trud i značajna sredstva, tražimo da se odabir ponovi na primjeren način.

Kvalitetan udžbenik osnovno je nastavno sredstvo putem kojeg učenici stjeću znanja, a ovakvim brzopletim, nepromišljenim i prekratkim rokom za odabir, profesori nisu imali vremena ni uvjeta odabrati najkvalitetnije što će se odraziti na kvalitetu znanja učenika.

Podsjećamo da je povijest, uz geografiju i hrvatski, jedan od najvažnijh nacionalnih premeta koji presudno određuje našu samobitnost, opstojnost i razvoj pa smatramo da se baš odabiru tih udžbenika trebala posvetiti veća pažnja. Nastavnicima je trebalo omogući da imaju jednake uvjete i vremenski okvir za njihovo odabir kao i za udžbenike svih ostalih predmeta. Za njih su od objave u katalogu odobrenih udžbenika, pa do zadnjeg datuma odabira, nastavnici i profesori mogili birati u roku od oko tri tjedna, a za udžbenike iz povijesti svaga tri dana”, poručuju iz izdavačke kuće  “Meridijani”.