HBOR omogućio poduzetnicima kamatne stope niže od 2 posto

Konačno možemo reći da veliki broj naših poduzetnika može ostvariti kamatne stope niže od 2 posto. Ovo se odnosi na HBOR-ove kredite, ali i na financijske instrumente koje provodimo, istaknula je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko

471
HBOR

Fokus Hrvatske banke za obnovu i razvitak u idućem razdoblju bit će na razvoju novih proizvoda, primjerice na financiranju putem rizičnog kapitala, najavila je predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko na konferenciji za medije. Na konferenciji su predstavljeni sniženje kamatnih stopa, izmjene kreditnih programa, planirane aktivnosti te poslovni rezultati HBOR-a.

“Izmjenom programa koju danas predstavljamo konačno možemo reći da veliki broj naših poduzetnika može ostvariti kamatne stope niže od 2 posto. Ovo se odnosi i na HBOR-ove kredite, ali i na financijske instrumente koje provodimo“, istaknula je Perko. “Htjela bih naglasiti da postoje slučajevi u kojima poduzetnici mogu dobiti kamatnu stopu od 0 posto, Na primjer, poduzetnici u Osječko-baranjskoj županiji, gdje Županija subvencionira dio kamatne stope.”

Snižene kamate stope

Kako bi hrvatskim poduzetnicima dodatno olakšao pristup svojim sredstvima kreditiranja, HBOR je od 1. svibnja ove godine postojećih 25 programa kreditiranja sažeo u 9 programa koji su objedinili sve pogodnosti, a uvedene su i neke nove.

Tako tržišno konkurentni poduzetnici koje se bave djelatnostima od posebnog interesa – poljoprivredom i ribarstvom, prerađivačkom industrijom ili računalnim programiranjem od sada svoje investicije mogu kreditirati uz kamatnu stopu koja iznosi 1,5 posto uz mogućnost dodatnog sniženja za 0,2 postotna boda za zapošljavanje mladih i do 0,572 postotna boda za inovativne poduzetnike (po InnovFin kriterijima). U konačnici kamatna stopa za ove poduzetnike može biti 0,728 posto.

>>HBOR pripremio program za mikro, male i srednje izvoznike

Po programu Priprema izvoza umjesto dosadašnjih 2 odnosno 3 posto, kamatna stopa, koja ovisi o kreditnom rangu poduzetnika i kolateralizaciji, sada može biti iznositi 1,75 posto.

Kamatna stopa za kreditiranje obrtnih sredstava snižena je s 4 na 3,5 posto za dugoročne te na 2 posto za kratkoročne kredite. Javni sektor, ovisno o području ulaganja, investicije može kreditirati po kamatnoj stopi od 1,75 posto ili 2 posto bez naknade za rezervaciju sredstava.

Novi financijski instrumenti

Najavljena je provedba dva nova financijska instrumenta. “Investicijski krediti za ruralni razvoj“ će omogućiti povoljno kreditiranje ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, a “Krediti za energetsku učinkovitost za poduzetnike“ povoljno kreditiranje projekata u proizvodnoj industriji I uslužnim djelatnostima.

>>ESIF fond rizičnog kapitala vrijedan 42 mil. eura bit će operativan u lipnju

HBOR je uključen i u uspostavu investicijske platforme za financiranje projekata Pametnih gradova i Pametnih otoka za koju će biti ključna dobra pripremljenost projekata i tehnička pomoć.

Tehnička pomoć za projekte na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije bit će osigurana iz ELENA programa. Naime, korištenjem ELENA programa HBOR će osigurati 2,1 milijun eura bespovratnih sredstava za pokriće troškova savjetodavnih usluga i izrade projektne dokumentacije. Očekuje se da će ova sredstva biti dostupna tijekom iduće godine.

Novi program osiguranja izvoza

Za izvoznike je HBOR, osim sniženja kamatnih stopa, najavio i uvođenje novog programa osiguranja izvoza koji će biti namijenjen bankama kako bi se izvoznicima olakšao pristup financijskim sredstvima. Riječ je o osiguranju portfelja kredita za obrtna sredstva za izvoznike koje će poslovne banke moći nuditi svojim klijentima od jeseni ove godine.

Nakon što je polovicom ove godine pokrenut ESIF fond rizičnog kapitala namijenjen start-up poduzećima i ulaganjima u ranim fazama razvoja poslovanja, za kraj godine je najavljen odabir društva za upravljanje sredstvima CROGIP-a (Croatian Growth Investment Programme). Riječ je o zajedničkoj inicijativi Europskog investicijskog fonda i HBOR-a kojom je pokrenut program za poticanje ulaganja u kapital malih i srednjih te srednje kapitaliziranih poduzeća s manje od 3000 zaposlenih koja nisu startupovi.

HBOR je također pokrenuo proces izrade svoje petogodišnje strategije koja bi trebala biti završena do kraja godine. Izrada strategije financira se bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

Dobit u 2018. godini 204,7 milijuna kuna

Hrvatska banka za obnovu i razvitak završila je 2018. godinu s aktivom većom do 27 milijardi kuna i dobiti od 204,7 milijuna kuna. Dobit je 37 posto više nego prethodne godine.

Poduzetnicima je lani odobreno 8,4 milijarde kuna, što je rast od 13 posto u odnosu na prethodnu godinu. Podržano je 2650 projekata.

Odobreno je 1970 kredita u ukupnom iznosu od 5,61 milijardi kuna. Investicijski krediti činili su 86 posto ukupno odobrenih sredstava, uz porast od 24 posto u odnosu na 2017. godinu.

Gotovo 860 milijuna kuna odobreno je za projekte koji se financiraju iz EU fondova. To je pet puta veći iznos od onog odobrenog tijekom 2017. godine.

U prošloj godini hrvatski izvoznici podržani su s 5,63 milijarde kuna što predstavlja povećanje od 23 posto u odnosu na ukupan iznos odobren u 2017. godini. Veliki utjecaj na ovaj rezultat imala je vrijednost ukupno osiguranog izvoznog prometa koja je iznosila 2,7 milijardi kuna što predstavlja povećanje od čak 56 posto u odnosu na prethodnu godinu. HBOR je pri tome osigurao izvozni promet u 54 zemlje svijeta.