Nacionalna dječja bolnica mogla bi biti u funkciji 2025. ili 2026. godine

Ministarstvo financija početkom travnja objavilo je natječaj za izradu studije izvodljivosti. Javno otvaranje ponuda očekuje se 15. svibnja ove godine, a očekivani rok završetka studije izvodljivosti je lipanj 2020. godine

227
Nacionalna dječja bolnica
Kroz projekt gradnje Nacionalne dječje bolnice revitalizirao bi se projekt gradnje Sveučilišne bolnice Zagreb u Blatu koji je idejno začet sedmdesetih godina prošlog stoljeća

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisali su okvirni sporazum o suradnji na pripremi projekta izgradnje Nacionalne dječje bolnice. Prva faza projekta obuhvatit će izradu projektne i tehničke dokumentacije u vrijednosti od 42,3 milijuna kuna. Za projekt je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 85 posto sredstava, a preostali dio osigurat će se iz državnog proračuna. Nakon prve faze stvorit će se preduvjeti za prijavu projekta izgradnje Nacionalne dječje bolnice za sufinanciranje europskim novcem.

Nacionalna dječja bolnica objedinila bi sadašnje kapacitete Klinike za dječje bolesti Zagreb i dijelove pedijatrijskih kapaciteta drugih zagrebačkih bolnica. Tako bi se na jednom mjestu osigurala sveobuhvatna zdravstvena zaštita reproduktivnog zdravlja, odnosno koncentrirala bi se stručna i tehnička operativa, što bi, naravno, donijelo i financijske uštede.

Kroz projekt gradnje Nacionalne dječje bolnice revitalizirao bi se projekt gradnje Sveučilišne bolnice Zagreb u Blatu koji je idejno začet sedmdesetih godina prošlog stoljeća. Početkom osamdesetih Zagrepčani su na referendumu pristali izdvajati 1,5 posto plaće za izgradnju nove bolnice, gradnja je počela, ali je 1992. obustavljena zbog rata. Sada je plan je prvo završiti Nacionalnu dječju bolnicu, a kasnije i Sveučilišnu bolnicu.

“Zdravstvena zaštita djece u gradu Zagrebu zbog dotrajalosti zgrada u kojima se sada odvija traži žurne promjene: izgradnju nove bolnice, stvaranje centara izvrsnosti i u funkcionalnu integraciju koja ima višestruko značenje glede kvalitete i sigurnosti liječenja pacijenata te kroz financijsku uštedu koja bi se postigle objedinjavanjem kapaciteta na jednom mjestu“, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

“Nadam se da je ovo prvi, ali vrlo konkretan korak. Nedostaje nam najmanje tri puta kvadrata u odnosu na prostor kojim raspolažemo,, nedostaju nam parkirališna mjesta, pristup za roditelje… Sve to bi na novoj lokaciji, u novoj dječjoj bolnici, trebalo biti ispravljeno”, rekao je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Objavljen međunarodni natječaj

Ministarstvo financija 5. travnja ove godine objavilo je međunarodni natječaj za izradu studije izvodljivosti. Javno otvaranje ponuda očekuje se 15. svibnja 2019. godine. Uz studiju izvodljivosti bit će izrađen prijedlog realizacije projekta s budućim aktivnostima, a očekivani rok završetka studije izvodljivosti je lipanj 2020. godine.

Studija izvodljivosti provest će se kroz četiri koraka: definiranje potreba, ispitivanje postojeće građevine odnosno lokacije, analiza različitih opcija realizacije te ekonomsko-financijska analiza uz definiranje prijedloga realizacije projekta.

U prvom koraku utvrdit će se optimalni kapacitete Nacionalne dječje bolnice i rodilišta, namjena i struktura bolnice u smislu programa, sektora liječenja, sektora medicinske opskrbe, znanstveno istraživačkog sektora, nastavnog, tehničkog, gospodarskog i upravnog sektora. Analizirat će se i utvrditi medicinsko tehnološki program, te funkcionalna organizacija bolnice u skladu sa suvremenim standardima te građevinski program s programom instalacija.

Rekonstrukcija postojeće zgrade ili gradnja nove

U drugom koraku ispitivat će se postojeća građevina kako bi se utvrdilo stanje lokacije i građevine, stanje svih ugrađenih elemenata materijala i infrastrukture te utvrdila iskoristivost. Uskladit će se stanje s današnjim tehničkim propisima i analizirati geomehanički podaci s lokacije. Također, ispitat će se jesu li tijekom gradnje ugrađeni štetni materijali i provjeriti kvaliteta ugrađenih materijala u smislu zelene gradnje, što je važno u procesu EU financiranja. Ispitat će se stanje pristupnih cesta te ostale infrastrukture.

U trećem koraku provest će se analiza različitih opcija realizacije projekta koja će s tehničkog, pravnog i financijskog aspekta odrediti hoće li se rekonstruirati postojeća građevina ili će se graditi nova zgrada.

Četvrti korak su ekonomsko-financijske analize koje će pokazati egzaktne troškove sukladno vodiču Europske komisije za projekte sufinanciranja iz EU fondova. U sklopu analize troškova razmotrit će se različite varijante modela financiranja, financijska isplativost, održivost, utjecaj projekta na okoliš te potencijalni rizici.

Iako je zagrebački gradonačelnik prilikom predstavljanja projekta u svom stilu najavio “prvu lopatu” za godinu dana, procjena je da bi će izradu cjelovite dokumentacije i pripreme trebati oko dvije godine dok gradnja takve bolnice traje tri do pet godina. Tako bi Nacionalna dječja bolnica u funkciji mogla biti 2025. ili 2026. godine, složili su se u emisiji Otvoreno HTV-a sadašnji ministar zdravstva Milan Kujundžić i bivši, SDP-ov ministar Rajko Ostojić.

Sveučilišna bolnica

Ostojić je podsjetio da je SDP-ova ideja u doba vlade Ivice Račana bila da Zagreb ima tri velike bolnice: Dubravu, Rebro i Sveučilišnu bolnicu u Blatu koja bi praktično objedinila ostale zagrebačke bolnice. “Nismo dobili drugi mandat pa to nismo realizirali”, rekao je Ostojić, istaknuvši kako je za takve projekte potrebno bar dva do tri mandata, što je potvrdio i sadašnji premijer Plenković prilikom predstavljanja projekta nove dječje bolnice u ponedjeljak u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici.

Ako ovoga puta sve bude po planu, buduća Sveučilišna bolnica mogla bi biti u funkciji za petnaestak godina. Njoj bi gravitirao Novi Zagreb, zapadni dio grada – Trešnjevka, Susedgrad, Črnomerec… – te Samobor, Zaprešić i ostala mjesta južnog i zapadnog dijela zagrebačkog prstena. Naravno, boljoj zdravstvenoj zaštiti stanovnika zapadnog dijela Zagreba u slučaju uspješno završenog projekta Sveučilišne bolnice pridonio bi i Jarunski most, kojeg je Bandić Zagrepčanima obećao prije desetak godina.