Najava: Litra eurosupera od utorka skuplja za 70 lipa, a dizela za 1,5 kuna

Prostor kod trošarina u odnosu na najnižu propisanu europsku trošarinu nakon ove dvije intervencije ostao je dosta ograničen: manje od 20 lipa kod dizela i 36-37 lipa kod motornih benzina, rekao je ministar Marić

17

Mediji za idući utorak ponovno najavljuju znatno poskupljenje goriva. Prema najavama, eurosuper 95 mogao bi poskupjeti za sedamdesetak lipa, na 14,20 kuna, dok bi cijena dizela i plavog dizela mogla porasti za gotovu kunu i pol. Tako bismo litru dizela mogli plaćati 14,52 kune, a litru plavog dizela gotovo 11 kuna po litri.

Vlada je prošlog tjedna dodatno smanjila trošarine i ograničila marže trgovaca i distributera. Najave o novom poslupljenju goriva komentirao je u Luksemburgu ministar financija Zdravko Marić.

“Prije nekoliko dana donijeli smo odluku da se radi dvotjedni obračun. Osobno nemam informacija o poskupljenju, ali vidio sam najave u medijima i kontaktirao sam s kolegom Filipovićem. Njegovo Ministarstvo će pripremiti sve dodatne analize. Cijene na međunarodnim tržištima su, na žalost, ponovo porasle. Mi smo u nekoliko navrata intervenirali, pa tako i posljednji put snižavanjem trošarina. No, prostor na samim trošarinama u odnosu na najnižu propisanu europskom direktivom nakon ove dvije intervencije ostao je dosta ograničen. Ostaje nam manje od 20 lipa kod dizela i 36-37 lipa kod motornih benzina. Kako ćemo reagirati, to ćemo vidjeti”, rekao je ministar Marić.