Aeroanutička tvrtka FACC svečano otvorila pogon u Jakovlju

Tvornica u Jakovlju radi već pola godine i proizvodi lake komponente za unutrašnjost kabina poslovnih i putničkih zrakoplova. Za sada ima 170 zaposlenih, do kraja godine će ih biti 250, a u naredne tri godine više od 700

103
FACC
[Izvor: Općina Jakovlje]

U Jakovlju kraj Zagreba, u poduzetničkoj zoni Sjever 2, otvorena je nova tvornica austrijsko-kineske aeronautičke kompanije Fischer Advanced Composite Components (FACC). Investicija je vrijedna 15 milijuna eura. Riječ je o najvećem ulaganju ove kompanije izvan matične Austrije te o jednom od najvećih greenfield ulaganja u Hrvatskoj uopće.

Tvornica u Jakovlju radi već pola godine i proizvodi lake komponente za unutrašnjost kabina poslovnih i putničkih zrakoplova. Za sada ima 170 zaposlenih, do kraja godine će ih biti 250, a u naredne tri godine više od 700, najavio je Robert Machtlinger, direktor FACC grupe.

“Ovaj novi objekt je još jedna važna prekretnica u povijesti naše tvrtke”, rekao je Machtlinger. “Sada smo na 14 lokacija, a ovo je naša najveća investicija izvan Austrije u povijesti. Dakle, Hrvatska će za nas imati vrlo važnu ulogu.”

“Drago mi je da je gospodin Machtlinger, s kojim sam razgovarao prije tri godine, sa svojim suradnicima, u konkurenciji čak osam zemalja, odabrao Hrvatsku”, rekao je pak predsjednik Vlade Andrej Plenković koji prisustvovao svečanom otvaranju tvornice.

“Na tu odluku utjecala je politička stabilnost i jasan smjer kojim idemo prema euro području i prema Scehngenu, kvaliteta tržišta rada – sposobnost i obrazovanost naših ljudi, izvrsna prometna povezanost – blizina glavnog grada, zračne luke, autoceste, pruge… Sve je to za kompaniju koja ima svoje urede u Indiji, Kini, Sjevernoj Americi, Austriji, Slovačkoj i drugdje jako dobra referenca. Mislim da je najava da ćemo do 2025. imati ovdje 700 novih radnih mjesta, uz samu vijednost investicije, signal da će ova kompanija dugo ostati ovdje”, poručio je Plenković.

Austrijski FACC u vlasništvu je kineske državne aeronautičke tvrtke Aviation Industry Corporation of China Ltd (AVIC) sa sjedištem u Pekingu.

>>Proizvodnja aviodijelova u Jakovlju počinje u prosincu ove godine

>>U Jakovlju se gradi tvornica dijelova za zrakoplove vrijedna 33 mil. eura