S više private equity fondova imali bismo danas uspješnije kompanije

Naše prosječno ulaganje iznosi 10-15 milijuna EUR, a u društvima ostajemo u prosjeku 7 do 10 godina dok se ne ostvare razvojni ciljevi definirani pri ulasku, istaknuo je u razgovoru za poslovniFM, Igor Čičak, predsjednik Uprave i glavni partner PCP-a

216
Igor Čičak
Igor Čičak, predsjednik Uprave i glavni partner PCP-a; foto: Darko Buković, poslovniFM

Svaka kompanija bi trebala imati neograničen rast, a kad dođe u fazu da je rast zaustavljen, ograničen zbog raznih faktora ili pak nedostaje kapitala i od banaka nema mogućnosti kreditiranja, tada je PE idealan partner. Da je bilo sličnih fondova ranije, danas bi u nas bilo puno uspješnijih kompanija, ocijenio je za PoslovniFM, u emisiji Ritam posla, Igor Čičak, predsjednik Uprave i glavni partner Provectus Capital Partnersa (PCP).

Provectus Capital Partners dosad je ukupno investirao 50 milijuna eura u 11 investicija. Tri temeljne investicije – Adria dental, Aviva i Keindl – su onda investirale u osam investicija,  u periodu od godinu i pol dana. Samo iz tog podatka jasan je značaj private equity fondova (PE) za gospodarstvo, posebno malo i srednje.

>>Poliklinika Aviva preuzela Polikliniku Dijagnostika 2000

– PE je i usklađen s osnivačem i s njim/njima ostajemo u partnerstvu, jer imamo iste ciljeve i interes. PCP može investirati od značajnih manjinskih pozicija do kontrolirajućeg većinskog vlasništva, i do 100 posto, što je bio i slučaj s preuzimanjem Avive. Naše prosječno ulaganje iznosi 10-15 milijuna EUR, a u društvima ostajemo u prosjeku 7 do 10 godina dok se ne ostvare razvojni ciljevi definirani pri ulasku, kaže Čičak.

Prva investicija PCP-a bila u Keindl sport, specijaliziranu tvrtku za maloprodaju i distribuciju s naglaskom na bicikle, odnosno električni bicikl. Nakon toga uslijedile su dvije akvizicije u zdravstvo – privatno zdravstvo i sektor dentalnih usluga.

– U privatnom zdravstvu smo kroz investiciju u polikliniku Aviva osnovali Aviva Medical Group, koja trenutačno u vlasništvu ima i ustanove – Specijalnu bolnicu dr. Nemec u Rijeci, Dijagnostiku 2000 te urološku polikliniku Uro centar. Ambiciozni smo u tom projektu, imamo u planu niz investicija u raznim fazama, negdje smo u pregovorima i za neke očekujemo brzu realizaciju te tako i daljnje okrupnjivanje u sektoru privatnih zdravstvenih usluga
–U dentalnom pak segmentu smo osnovali Adria Dental grupu, koja je danas vodeća i najveća po prihodima i broju zaposlenih u regiji, gdje ukupno 350 zaposlenih ostvaruje prihode veće od 25 milijuna eura, istaknuo je Čičak.

>>Provectus Capital Partners investirao u Stomatološku polikliniku Arena

Kaže da je ulaganje PE fondova u zdravstvo vrlo rašireno u Europi i u svijetu to je temeljna industrija u koje se ulaže, pa čak i tamo gdje je javno zdravstvo bolje posloženo, istodobno se razvija privatni sustav jer je bitan i kao pokretač javnog sustava. Privatni sustav u zdravstvu nudi niz ušteda, poboljšava i podiže standarde, osigurava dostupnije usluge.

– Mi smo fond razvojnog kapitala i to je temeljna filozofija našeg poslovanja. Ulažemo u kompanije koje su uspješne, koje imaju potencijal rasta, a treba im dodatni kapital da realiziraju daljnji razvoj, prisnažio je Igor Čičak i pozvao kompanije da za novi razvojni iskorak razmisle o PE fondovima, čime će i svi stakeholderi biti zadovoljni.

Emisiju možete poslušati u nastavku, a cjeloviti tekst pročitajte na poslovniFM-u


foto: Darko Buković; Sva prava pridržana @poslovniFM