Od ponedjeljka zabrana prodaje alkohola noću i obvezno nošenje maski na grobljima

Nove epidemiološke mjere stupaju na snagu u ponedjeljak u ponoć i trajat će 14 dana, a nakon toga će Nacionalni stožer Civilne zaštite procijeniti kako ide njihova provedba i odlučiti hoće li se mjere mijenajti ili produžiti

96
epidemiološke mjere
Od ponedjeljka u ponoć potpuno se zabranjuje prodaja alkoholnih pića od ponoći do 6 sati ujutro.

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je u nedjelju nove epidemiološke mjere koje stupaju na snagu u ponedjeljak u ponoć, nakon objave u Narodnim novinama. Riječ je o Odluci o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke zbog sprečavanja prijenosa bolesti Covid-19.

 • Propisana je stroga mjera fizičkog distanciranja koja nalaže izbjegavanje bliskog osobnog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru i 1,5 metar na otvorenom prostoru.
 • Zabranjuje se održavanje svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu.
 • Na svadbenim svečanostima smije biti prisutno najviše 30 osoba.
 • Na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 30 osoba.
 • Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti prisutno najviše 15 osoba.
 • Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja.
 • Javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najduže do 22 sata, osim svadbenih svečanosti koje mogu trajati do ponoći.
 • Okupljanja i svečanosti koja se održavaju u ugostiteljskim objektima mogu trajati najduže do kraja radnog vremena tog ugostiteljskog objekta, utvrđenog odlukom stožera civilne zaštite o privremenom uređivanju rada i određivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružatelja ugostiteljskih usluga.
 • Oragnizatori su obvezni dostaviti obavijesti o održavanju javnih događaja, okupljanja i svečanosti na kojima se očekuje dolazak više od 30 osoba nadležnoj službi Civilne zaštite
 • Organizatori su obvezni voditi pisanu evidencije sudionika na svim događanjima, okupljanjima i svečanostima na kojima je prisutno više od 15 osoba.
 • Potpuno se zabranjuje prodaja alkoholnih pića od ponoći do 6 sati ujutro.
 • Obvezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizički razmak md najmanje 1,5 metara.
 • Obavezno je korištenje maski za lice ili medicinskih maski prilikom ulaska i boravka na grobljima.

Mjere će biti na snazi 14 dana

Navedene nužne epidemiološke mjere određuju se u trajanju od 14 dana, a nakon toga će Nacionalni stožer civilne zaštite procijeniti kako ide njihova provedba i odlučiti hoće li se mjere mijenajti ili produžiti.

Navedene mjere o okupljanju ne odnose na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, vjerske obrede, izložbe u muzejskim galerijskim i ostalim izložbenim prostorima jer su za takva događanja propisane posebne vertikalna odredbe i protokoli.

Kontrolu ove odluke i kontrolu pridržavanja preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo provodit će službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori državnog inspektorata policijski službenici i stožeri Civilne zaštite.

Stožer je objavio i preporuke za poslodavce koje možete pročitati ovdje.

Ako se posebnom odlukom za područje pojedine jedinice lokalne uprave i područne regionalne samouprave postoji blaža epidemiološka mjera, primjenjivat će se mjere Nacionalnig stožera Civilne zaštite. Dakle, lokalni stožeri mogu propisivati samo strože mjere, istaknuo je čelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović.