MUP olakšao podnošenje zahtjeva za izdavanje osobne iskaznice

Građanin s prebivalištem na području jedne policijske uprave moći će podnijeti zahtjev u bilo kojoj drugoj policijskoj upravi ili postaji. Izrađene osobne iskaznice građani će preuzeti u policijskoj upravi ili postaji u kojoj su podnijeli zahtjev za izdavanje

68
eOsobna - digitalna osobna iskaznica
izvor fotografije: MUP

Od 24. srpnja 2023. građani zahtjeve za izdavanje osobnih iskaznica mogu podnositi u bilo kojoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji u Republici Hrvatskoj koja obavlja i upravne poslove, bez obzira na mjesto svojeg prebivališta ili boravišta, priopćilo je Ministarstvo unutarnjih poslova.

Nakon proglašenja prestanka epidemije bolesti COVID-19 i proteka roka u kojem su građani bili dužni podnijeti zahtjev za zamjenu svojih osobnih iskaznica kojima je rok važenja istekao za vrijeme trajanja epidemije, još uvijek veći broj građana svakodnevno podnosi zahtjeve za zamjenu isteklih osobnih iskaznica.

Također, tijekom sezone godišnjih odmora, veliki broj građana koji žive i rade u inozemstvu prilikom dolaska na godišnji odmor nastoje ishoditi nove isprave i obaviti neke od upravnih poslova, što još dodatno stvara gužve na šalterima upravnih poslova u policijskim upravama i postajama.

Ukidanje mjesne nadležnosti pri podnošenju zahtjeva za izradu nove osobne iskaznice

Kako bi se izbjegle gužve koje nastaju posebno u velikim policijskim upravama, MUP je omogućio da građani s prebivalištem na području većih policijskih uprava mogu podnositi zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u okolnim policijskim postajama ili u drugim policijskim upravama.

Tako će, na primjer, građanin koji ima prebivalište na području Grada Zagreba moći podnijeti zahtjev za izdavanje osobne iskaznice u Policijskoj postaji Sveti Ivan Zelina ili Policijskoj postaji Ivanić Grad.

Jednako tako, građanin s prebivalištem na području jedne policijske uprave moći će podnijeti zahtjev u bilo kojoj drugoj policijskoj upravi ili postaji. Izrađene osobne iskaznice građani će preuzeti u policijskoj upravi ili postaji u kojoj su podnijeli zahtjev za izdavanje.

Ukidanje mjesne nadležnosti pri podnošenju zahtjeva za izradu nove osobne iskaznice trajat će do 31. kolovoza 2024. godine, o čemu će građani pravovremeno biti obaviješteni putem web stranice Ministarstva unutarnjih poslova.