Nastavljen pad kredita poduzećima za obrtna sredstva

U toj su kategoriji krediti krajem srpnja iznosili 35,1 milijardi kuna te su na godišnjoj razini zabilježili pad koji je usporio na 2,8 posto

31
krediti poduzećima

Prema posljednjim podacima HNB-a, u srpnju su ukupni krediti poduzećima iznosili 66 milijardi kuna. U odnosu na lipanj zabilježen je rast od 1,2 milijarde kuna odnosno 1,9 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježen pad od 826 milijuna kuna ili 1,2 posto. Kako su objavili analitičari Raiffeisen banke, time je nastavljen trend razduživanja poduzeća koji traje od svibnja 2012.

Pad ukupnih kredita na godišnjoj razini predvođen je padom kredita za obrtna sredstva. U toj su kategoriji krediti krajem srpnja iznosili 35,1 milijardi kuna te su na godišnjoj razini zabilježili pad koji je usporio na 2,8 posto.

Rast kredita za investicije

Suprotan trend godišnjeg kretanja imali su krediti za investicije, koji su na godišnjoj razini porasli 0,6 posto te su krajem srpnja iznosili 31,1 milijarde kuna. Krediti za investicije bilježili su kontinuirani pad na godišnjoj razini od svibnja 2012., a trend je prvi put preokrenut u ožujku ove godine.

Promatrano prema valutnoj strukturi ukupnih kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije, na godišnjoj je razini zabilježen tek blagi pad udjela kunskih kredita s 36,76 na 35,57 posto, što znači da je i udio deviznih kredita blago porastao na razinu oko 64 posto. Kunski su krediti na godišnjoj razini zabilježili pad od 4,4 posto, dok je rast deviznih kredita iznosio 0,6 posto.

Pooštreni kriteriji

Odgovori banaka iz Ankete o kreditnoj aktivnosti koju provodi HNB ukazuju da je nakon šest uzastopnih tromjesečja ublažavanja standarda odobravanja kredita poduzećima, u drugom tromjesečju 2017. zabilježeno blago pooštravanje.

Pojačana konkurencija među bankama i povoljni uvjeti likvidnosti najviše su utjecali na ublažavanje standarda za kredite poduzećima tijekom prvog polugodišta. Na pooštravanje standarda u drugom tromjesečju najviše je djelovala percepcija rizika.

Potražnja za svim vrstama kredita poduzećima nastavlja rasti, pri čemu su u drugom tromjesečju zabilježena posebno povoljna kretanja. Rastu potražnje najviše pridonose potrebe poduzeća za financiranjem zaliha i obrtnoga kapitala te investicija u fiksni kapital, zaključuju analitičari RBA.