Ograničene cijene 30 proizvoda, cijene struje za građane ostaju iste

Predstavljen je peti Vladin paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu: ograničavaju se cijene 30 proizvoda, a cijena električne energije ostaje ista

52
paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu
[Izvor: Točka na i Media]

Popis proizvoda s ograničenim cijenama proširuje se s osam na 30; cijena električne energije za kućanstva, malo gospodarstvo i razne institucije i ustanove ostaje ista. Umirovljenici i korisnici dječjeg doplatka dobit će novi jednokratni dodatak.

Sadržaj je to novog paketa mjera pomoći gospodarstvu i kućanstvima za zaštitu od rasta cijena. Paket je vrijedan 464 milijuna eura. Na snagu stupa u ponedjeljak 18. rujna, i vrijedit će šest mjeseci, do ožujka sljedeće godine. Proizvodi s ograničenom cijenom će u trgovinama biti posebno označene.

S liste proizvoda s ograničenim cijenama skinut je jedan proizvod, a dodana su 23 nova proizvoda. Cijene proizvoda s liste snižene su, rekao je prilikom predstavljanja mjera  predsjednik Vlade Andrej Plenković, od 9 do 53 posto. Ulja, brašno i šećer zadržavaju dosadašnje cijene.

Novi proizvodi na listi

Novi proizvodi na listi su jogurt, polutvrdi sir, riža, špageti, svježa jaja, svinjski vrat, juneći vrat, hrenovke, krumpir, mrkva, grah, pasirana rajčica, limun, jabuka gala, mliječna čokolada, pasta za zube, gel za tuširanje, šampon od litre, toaletni papir, higijenski ulošci i pelene.

“Mislim da smo probrali proizvode koji se često koriste. To je bio kriterij”, rekao je predsjednik Vlade.

Cijena električne energije ostaje ista

Za kućanstva i malo gospodarstvo cijena električne energije ostaje ista, s tim da je polugodišnji prag od 2500 kWh podignut na 3000 kWh za malo poduzetništvo uz istu razinu subvencije.

Električna energija za velike poduzetnike nije obuhvaćena mjerama, ali Vlada jamči da će u slučaju velikih poremećaja na tržištu intervenirati.

Jednokratni dodaci

Jednokratni dodatak će dobiti 720 tisuća umirovljenika čija ukupna primanja ne premašuju  700 eura. Svi umirovljenici s mirovinom do 300 eura dobit će jednokratni dodatak od 160 eura; umirovljenici s mirovinom između 300 i 435 eura dobit će dodatak od 120 eura; umirovljenici s mirovinama između 435 i 570 eura dobit će 80 eura; umirovljenici s mirovinama između 570 i 700 eura dobit će jednokratni dodatak od 60 eura.

Banke su najavile da će povećati kamatne stope na depozite građana, a u idućih šest mjeseci neće povećavati kamatne stope na stambene i gotovinske kredite.