Plenković dobio podršku manjinaca, HNS-a i Reformista

S obzirom na to da smo s njima odlično surađivali u proteklom mandatu, oni su naš izbor za potreban broj potpisa kako bismo od predsjednika Republike dobili mandat za sastavljanje nove Vlade, rekao je Andrej Plenković

69
mjera pomoći gospodarstvu
Andrej Plenković

Nakon uvjerljive pobjede HDZ-a i osvojenih 66 zastupničkih mandata u u Saboru Andrej Plenković je o sastavu nove Vlade razgovarao s onima s kojima je HDZ surađivao u dosadašnjem mandatu: s predstavnicima nacionalnih manjina te čelnicima Reformista i Hrvatske narodne stranke.

“Svi su oni spremni podržati Hrvatsku demokratsku zajednicu, dati potpise za buduću Vladu. Oni, naravno, imaju svoje procedure, sastanke i tijela, ali s obzirom na to da smo s njima odlično surađivali u proteklom mandatu, oni su naš izbor za onaj potrebni broj potpisa kako bismo od predsjednika Republike dobili mandat za sastavljanje nove Vlade”, nove Vlade, rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

Uvjet: Bez ekstremne desnice

“Ako se Vlada neće sastavljati uz podršku ekstremne desnice ili desnice, ja ću biti za”, rekao je zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin.

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac potvrdio je da je razgovarao s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem, no istaknuo je da će o idućim koraima odlučivati predsjedništvo SDSS-a koji je na izborima osvojio sva tri mandata srpske nacionalne manjine. Dodao je kako e izgledno “da će nas ono što nas je približilo prije četiri godine, približiti i sada”.

Predrag Štormar, predsjednik HNS-a, najavio je da će na tijela stranke staviti prijedlog da podrže novu Vladu “kako bi mogli provesti projekte”. “To sve ovisi o tijelima stranke”, rekao je Štromar.

“Mi uvjeta nemamo. Mi ne želimo biti u Vladi, ali ćemo je podržati ako ideološki bude centristička i jasna, na razini europskih standarda, te ako se u odnosu na sjever postabi na jedan sasvim drugačiji način. Drugim riječima, da sjever ima jedan korektan, ravnopravan tretman u odosu na druge regije u Hrvatskoj”, rekao je lider Reformista Radimir Čačić.

Prema najavama nova Vlada trebala bi imati 12 do 15 ministarstava, a predstavnik manjina mogao bi dobiti poziciju ministra bez portfelja koji bi bio zadužen za manjinska i društvena pitanja. Za taj segment u prethodnoj Vladi bio je zadužen ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Nova Vlada za dvadesetak dana

“Malo ćemo se još konzultirati unutar sebe. Ima više varijanti, ali ministarstava će biti manje nego danas. Poanta je da ne gubimo vrijeme, da radimo. Hoćemo sasatviti. Znamo kako parlamentare većine funkcioniraju. Mislim da je to glavni cilj i tako će biti”,  poručio je Plenković.

Očekuje se da bi nova Vlada mogla biti sastavljena najkasnije za dvadesetak dana.