Od ponoći poskupio plin za kućanstva i električna energija za poduzetnike

Od ponoći su poskupjeli plin i struja. Plin je za kućanstva poskupio 7 posto što znači da će mjesečni računi u prosjeku biti viši dvadesetak kuna. Za dio poduzetnika – one koji se koriste takozvanom zajamčenom uslugom HEP-a - struja poskupljuje za 20 do 30 posto

88
plin i struja

Od ponoći su poskupjeli plin i struja. Plin je za kućanstva poskupio 7 posto što znači da će mjesečni računi u prosjeku biti viši dvadesetak kuna. Pravo stanje vidjet će se tek najesen kad počne nova sezona grijanja.

“Na temelju prethodno utvrđenih komponenti, krajnja cijena plina za kupce iz kategorije kućanstvo od 1. travnja 2019. bit će viša u odnosu na važeću cijenu plina, i to prosječno za 6,9 posto, dok će se u razdoblju od 1. siječnja do 31. ožujka 2020., u odnosu na 2019. godinu, krajnja cijena plina za kupce iz kategorije kućanstvo prosječno povećati za 0,3 posto, a zbog porasta troška distribucije plina od 1. siječnja 2020.”, poručeno je iz Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) početkom veljače, nakon objave o poskupljenju plina. Veća cijena obrazložena je porastom veleprodajne komponente cijene plina za 9,7 posto.

Za dio poduzetnika – one koji se koriste takozvanom zajamčenom uslugom HEP-a i nisu prešli tržišnom opskrbljivaču, struja poskupljuju za 20 do 30 posto što bi ih moglo potaknuti da potraže jeftiniju ugovornu opciju, Za mnoge poduzetnike cijena električne energije već je sad previsoka – na razini je cijene u Austriji i viša nego za poduzetnike u Francuskoj.

“Prije nešto više od godinu dana mjesečni iznosi za električnu energiju bili su oko 200-1300 kuna. Sada su veći od 2100 kuna, a s novim poskupljenjem bojim se i računati“, rekao je za HTV poduzetnik Davor Subić iz tvrtke Drvodjel d.o.o.

U Hrvatskoj obrtničkoj komori smatraju da je struja za poduzetništvo preskupa. „Govorimo o proizvodnoj industriji u kojoj cijena struje dosta opterećuje finalni proizvod“, rekla je Đurđica Mostarčić iz HOK-a.