Projekt WaterQ nagrađen na Bledskom festivalu voda

Projekt WaterQ koji promiče dostupnost pitke vode i zaštitu prirodnih resursa te njihov održivi razvoj, okupio je institucije javnog zdravstva, znanosti te poduzetništva

154
WaterQ

Međunarodni Bledski festival vode još jednom se pokazao kao odlična platforma za povezivanje različitih javnih i privatnih organizacija te stručnjaka vezanih uz tematiku očuvanja i održivog korištenja voda priopćila je kompanija Ericsson Nikola Tesla. Dodjela nagrada u kategorijama korporativnih, nacionalnih i pojedinačnih projekata, među kojima je nagrada za velike tvrtke pripala Ericssonu Nikoli Tesli, otkrila je najbolje inovacije i prakse u vezi vode te projekte koje bi trebalo slijediti.

“Iskreno čestitam svim dobitnicima nagrada. Siguran sam da su otišle u prave ruke. Ne samo Slovenija, već i šira regija i svijet trebaju rješenja koja će s vodom postupati što odgovornije. Misija Bledskog festivala vode je posvetiti vodi najvišu razinu brige, a predstavljeni i nagrađeni projekti i inovacije na rječit način dokazuju da nam to uspijeva“, rekao je Mario Gajić, organizator i utemeljitelj neprofitne organizacije Bled Water Festival.

Kompanija Ericsson Nikola Tesla nagrađena je za projekt WaterQ koji promiče dostupnost pitke vode i zaštitu prirodnih resursa te njihov održivi razvoj. Projekt je pripremljen i odvija se u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, Fakultetom elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, tvrtkom Telemetris te start-up tvrtkom Freewa, a zasnovan je na aktivnom uključivanju znanosti i sudjelovanju javnosti koja koristi suvremene tehnologije masovnog mapiranja te dvosmjernog komuniciranja na jedinstven način u cilju zaštite okoliša i vodnih resursa.

>>Startup Freewa ulazi u novu fazu razvoja kao dio projekta WaterQ

Koordinacija institucija javnog zdravstva, znanosti i poduzetništva

Senzori razvijeni na FER-u putem mobilne veze omogućuju automatsko prikupljanje niza okolišnih podataka o vodi koje onda analizira, obrađuje i prezentira napredna ICT platforma eOkoliš koju su razvili stručnjaci Ericssona Nikole Tesle. Tvrtka Telemetris usmjerena je na razvoj proizvoda temeljem prototipa senzora koji će u finalnoj verziji biti integriran u Freewa bocu, a istoimena mobilna aplikacija omogućuje uključenost stanovništva u proces prikupljanja i korištenja podataka. Zavod za javno zdravstvo odgovora za algoritme i meritornu interpretaciju rezultata te procjenu eventualnih rizika.

Preuzimajući nagradu, Karlo Guštin, menadžer za nova područja i strateške inicijative u Ericssonu Nikoli Tesli, posebno je naglasio važnost koordiniranog djelovanja institucija javnog zdravstva, znanosti i poduzetništva te njegov veliki potencijal za nova partnerstva i budući razvoj, što je pridonijelo da ova domaća inicijativa bude prepoznata te visoko vrednovana i izvan hrvatskih granica.

Međunarodni Bledski festival vode usmjeren je na inovativne i revolucionarne projekte, proizvode i usluge u području upravljanja vodama te želi, kroz partnerstvo ministarstava za okoliš iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, podići javnu svijest o pitanjima voda, tražiti rješenja i raditi na njegovu razvoju te, kao najvažnije, promijeniti i poboljšati navike ljudi, unaprijediti gospodarstvo i pomoći poslovnom sektoru.